Zeven draadloze opladers voor smartphones en andere gadgets

Het aantal smartphones, smartwatches en oordopjes met ondersteuning voor wireless charging neemt toe. We behandelen zeven draadloze opladers van verscheidene fabrikanten, met uiteenlopende prijskaartjes.

Nog niet zo gek lang geleden was er een wirwar aan draadloze oplaadstandaarden op de markt, maar tegenwoordig blijft alleen de Qi-standaard van het Wireless Power Consortium over. Alle draadloze laders voor de consumentenmarkt ondersteunen deze techniek. De draadloze overdracht van elektriciteit werkt bij de recentste producten via magnetische resonantie. Zowel het laadstation als het mobiele apparaat bevatten allebei een spoel, waartussen overdracht van energie plaatsvindt. Op die manier wordt de accu opgeladen zonder dat er een oplaadkabel aan te pas komt. 

Overigens bedraagt de maximale afstand van de draadloze overdracht bij gebruik van de Qi1.2-standaard zo’n 4,5 centimeter. Hierdoor is het meestal niet nodig om de smartphone uit het hoesje te halen. Wel leidt een grotere afstand met een laadstation mogelijk tot verlies van laadvermogen. De betere Qi-laders leveren een vermogen van tien of vijftien watt. Daar heb je niet altijd wat aan, want veel smartphones accepteren nog altijd slechts vijf watt aan laadvermogen.

ZENS Liberty Glass Edition

Wil je draadloos opladen in jouw huishouden introduceren, doe het dan aan de hand van dit ruime oplaadstation meteen goed. De Liberty (199,99 euro) van het bedrijf ZENS uit Eindhoven biedt namelijk plek aan twee mobiele apparaten. Onder het glazen plateau zijn zestien overlappende zendspoelen verantwoordelijk voor de overdracht van energie. Dat is nogal een verschil met de meeste concurrerende draadloze laders, want die hebben veelal slechts één spoel. 

Het maakt bij dit product niet uit op welke plek je bijvoorbeeld een smartphone en smartwatch legt. Het totale laadvermogen bedraagt dertig watt, waardoor de Liberty toestellen met de juiste ondersteuning vlot kan opladen. Opvallend genoeg bevat de behuizing ook nog een usb-poort met een stroomsterkte van 2,4 ampère. Nuttig voor het geval je een derde apparaat via een snoertje wilt opladen. Uiteraard moeten gebruikers deze draadloze lader met netvoeding verbinden. Dat gebeurt met een usb-c-kabel en voedingsadapter met een vermogen van zestig watt. 

Verder bevat de behuizing diverse koelgaten om warmte af te voeren. Dankzij het glazen oppervlak zijn de zestien spoelen duidelijk zichtbaar. Vind je de prijs van dit product te gortig, dan kun je ook een goedkoper exemplaar met een plateau van Kvadrat-stof overwegen. De adviesprijs hiervan is 149,99 euro. ZENS biedt drie jaar garantie op zijn Qi-opladers.

Belkin Boost Up B2B180vf

Wens je een draadloos oplaadsysteem voor je bureau, dan kun je dit exemplaar van Belkin overwegen. Deze ronde module integreer je namelijk in het bureau. Kies hierbij tussen een ingebouwde of verborgen installatie. Bepaal eerst op welke plek van het bureaublad je het draadloze oplaadsysteem wilt monteren en maak een gat met een diameter van negen centimeter. Vervolgens duw je de behuizing aan de onderzijde omhoog, waarbij je zorgt dat de bovenzijde gelijkloopt met de oppervlakte van het bureaublad. 

Je kunt als alternatief voor een verborgen installatie kiezen, zodat je de werkplek gemakkelijker kunt schoonmaken. Frees hierbij een montagegat aan de onderzijde van het bureau en zorg ervoor dat je een bureaubladdikte van één millimeter overhoudt. Draai daarna de onderste schroeven vast. Via de meegeleverde sticker is duidelijk waar het oplaadpunt zich bevindt. Fijn is dat de productdoos hulpmiddelen bevat om de oplaadkabel richting het stopcontact netjes weg te werken. 

De B2B180vf ondersteunt een maximaal laadvermogen van tien watt via de Qi-standaard. Overigens richt de fabrikant zich met dit product met name op de zakelijke markt. Om die reden is deze draadloze lader niet bij alle bekende verkoopadressen verkrijgbaar. Sowieso is het verstandig om de prijzen bij verschillende verkoopkanalen te checken, want de verschillen zijn nogal groot. Houd rekening met een prijs van circa 120 euro.

IKEA Livboj

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar IKEA loopt voorop met het ontwikkelen van prijsvriendelijke Qi-opladers. Zo verkoopt de Zweedse meubelketen met zijn Nordmärke-serie diverse oplaadsystemen die je in een meubel kunt monteren, zoals een tafel of bureau. De standaarduitvoering kost een kleine twintig euro, maar er is voor vijftig euro ook een oplaadsysteem voor drie mobiele apparaten verkrijgbaar. Verder verkoopt IKEA onder de productnamen Hektar en Riggad twee bureaulampen met een geïntegreerd oplaadplateau. 

In dit artikel lichten we de goedkoopste Qi-oplader uit. De Livboj kost slechts vijf euro, waarbij er keuze is tussen een zwarte of witte uitvoering. De behuizing bestaat uit een kunststof plateau dat je bijvoorbeeld op een (keuken)tafel of nachtkastje neerlegt. Leg een smartphone of ander geschikt apparaat op het plusteken en het oplaadproces begint vrijwel direct. 

De producent levert geen usb-c-kabel en voedingsadapter mee, al heeft vrijwel iedereen dit soort accessoires wel in huis. Pal naast de usb-c-ingang geeft een ledindicator de laadstatus weer. Het laadvermogen is beperkt tot vijf watt. Hierdoor is de Livboj voor diverse recente toestellen niet de snelste optie. Ook de andere Qi-opladers van IKEA ondersteunen vooralsnog een laadvermogen van vijf watt, dus op dit vlak valt er voor de bekende meubelboer nog terrein te winnen.

Philips TAPR702/12

Philips ontwikkelt wekkers met bovenop een Qi-laadstation, zoals de betaalbare TAPR702/12 (circa 35 euro). Een logische gedachte, want veel mensen laden hun smartphone ’s nachts op. Dankzij deze geïntegreerde oplossing scheelt dat weer een extra apparaat op het nachtkastje. Op de behuizing staat met een wit symbooltje aangegeven op welke plek je de smartphone moet leggen, waarna het draadloze laadproces start. Dankzij een laadvermogen van tien watt laden de meeste mobiele toestellen relatief snel op. 

Als alternatief bevindt zich aan de zijkant een reguliere usb-poort waarmee je eveneens mobiele apparatuur kunt opladen. Helaas bedraagt de stroomsterkte van deze poort slechts één ampère. Verder bevat de behuizing een bluetooth4.2-adapter. Luister in bed bijvoorbeeld nog even naar een afspeellijst of podcast, en bepaal dat de speaker na pakweg een halfuur uitgaat. De maximale tijd van de sleeptimerfunctie bedraagt twee uur. Voor het instellen van het alarm stellen gebruikers maximaal twee tijden in. Nuttig in het geval jij en je partner op verschillende tijden opstaan. 

Achter het doek zijn twee kleine audiodrivers gehuisvest. Een versterker met een uitgangsvermogen van tweemaal twee watt stuurt de audiodrivers aan. Fijn is dat je naar eigen wens de helderheid van de tijdsnotatie achter het doek instelt, zodat je ’s nachts geen last heb van fel ledlicht.

Nomad Base Station Apple Watch Mount Edition

Bezit je bijvoorbeeld een iPhone, Apple Watch en AirPods, dan gebruik je dit uitgebreide oplaadsysteem van Nomad (129 euro) om alle accu’s tegelijk op te laden. Onder het plateau bevinden zich drie oplaadspelen, terwijl er ook nog een Apple Watch-houder is geïntegreerd. Laatstgenoemde optie vereist overigens wel een magnetische oplaadkabel van een Apple Watch. De houder is compatibel met alle generaties van dit slimme horloge. Uiteraard functioneert het Qi-plateau ook prima voor andere mobiele accessoires. 

Het totale draadloze uitgangsvermogen bedraagt dertig watt, waarbij iedere zendspoel tien watt voor zijn rekening neemt. Gebruikers sluiten eventueel nog extra apparaten via de aanwezige usb-a- en usb-c-poort aan. Die bieden respectievelijk een uitgangsvermogen van 7,5 en 18 watt. In totaal laden gebruikers dus tegelijkertijd vijf mobiele apparaten op, zij het niet allemaal draadloos. 

Via ledindicatoren houd je het oplaadproces in de gaten. Hierbij is het natuurlijk irritant wanneer de lampjes ’s nachts in de slaapkamer fel branden. Geen zorgen, want de behuizing bevat sensoren die de ledindicatoren in een donkere omgeving automatisch dimmen. De fabrikant levert een voedingsadapter met een kabel van 1,5 meter mee. De aluminium behuizing is voorzien van een leren plateau, zodat de mobiele accessoires niet wegglijden.

Paulmann Numis

Paulmann heeft op lampengebied al decennialang een goede reputatie, waarbij het Duitse concern er niet voor terugdeinst om nieuwe technieken te implementeren. Zo ontwikkelt het bedrijf volop slimme verlichtingssystemen voor binnen en buiten. Ook met de implementatie van andere technieken loopt Paulmann voorop. Neem bijvoorbeeld de hier besproken Numis.

In eerste instantie lijkt het een doodnormale bureaulamp, ware het niet dat er in de zware voet een Qi-laadstation zit. Dat levert een laadvermogen van maximaal elf watt. Leg de smartphone op het ronde plateau om het laadproces te starten. Naast het laadstation bevinden zich aanraaktoetsen om de verlichting te regelen. Dim naar eigen wens de ledverlichting of switch tussen warmwit of daglicht. Dimmen gebeurt trapsgewijs door met een vinger over de dimstrook te vegen. Met behulp van twee scharnieren en een kantelfunctie richten gebruikers naar eigen wens het licht. 

Met een gewicht van ruim drie kilo blijft de behuizing stevig op zijn plek staan. Volgens Paulmann is de aanwezige ledlamp goed voor zo’n dertigduizend branduren. De kleurtemperatuur loopt van 2700 tot 6500 kelvin. De fabrikant levert een trafo met een in totaal twee meter lange stroomkabel. In Paulmans eigen webwinkel kost deze zwarte bureaulamp 153 euro, maar bij sommige webshops schaf je dit product voor minder aan.

Harman Kardon Citation Oasis

Slimme luidsprekers die je via spraak kunt aansturen, zijn erg in opkomst. De nieuwe Citation Oasis van Harman Kardon (199 euro) ondersteunt dan ook Google Assistent. Gebruik je stem om bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst op te vragen of schakel met een spraakopdracht de wekkerfunctie in. Voor de verbinding met internet meld je het apparaat aan op een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk, waarna je de speaker via een smartphone aanstuurt. Daarnaast kan deze luidspreker ook met een bluetoothverbinding uit de voeten. Ook voegde de fabrikant een dab+-module toe voor de ontvangst van digitale radio. 

Het product is Chromecast-gecertificeerd, zodat muziekliefhebbers rechtstreeks vanuit de Spotify-app streams kunnen laden. Via de Google Home-app betrekken gebruikers de Citation Oasis eventueel binnen een multiroom-audionetwerk. Ben je bang dat Google stiekem meeluistert? Schakel de aanwezige microfoons dan desgewenst uit.

De ovaalvormige behuizing is rondom voorzien van Kvadrat-stof. Bovenop zitten diverse bedieningstoetsen en een Qi-laadstation. Als alternatief bevat de achterzijde een usb-poort om oplaadapparatuur met een snoertje aan te sluiten. Verder is er nog een 3,5mm-geluidsingang, voor het geval je bijvoorbeeld een mp3-speler wilt koppelen. Het uitgangsvermogen van de versterker bedraagt tweemaal zes watt. Geïnteresseerden hebben keuze uit twee kleurstellingen, namelijk zwart en grijs.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Algemeen

Tags: smartwatch, smartphone, qi