Wat kan een spraakassistent nu voor je betekenen?

Google Home Mini is inmiddels vervangen voor Google Nest Mini, maar nog steeds praat je tegen dezelfde assistant. We horen vaak dat ze uiteindelijk zelfs telefoongesprekken voor je kunnen voeren, zoals Google toonde met Duplex, maar dat is nog toekomstmuziek. Wat kan een spraakassistent nú voor je betekenen?

Ze zijn grappig, klinken heel menselijk en je zou daardoor bijna vergeten dat het spraakrobots zijn: Alexa, Siri en Google Assistant. Ze zullen ons in de toekomst waarschijnlijk nóg beter gaan helpen, maar ze doen nu ook al veel voor ons. Zo kun je bij diverse bedrijven in plaats van de klantenservice te bellen, je vraag bespreken met de Google Assistant.

Zo kun je bij Jumbo of Albert Heijn boodschappen op je lijstje zetten door hardop terwijl je in de koelkast kijkt op te noemen wat je mist of bijna opgaat. Bij KLM kun je een vlucht boeken via de assistent Blue Bot. Veel bedrijven werken nu nog aan korte teksten om te gebruiken in spraakassistenten, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen worden geholpen zonder dat hier een mens aan te pas hoeft te komen.

Toepassingen spraakassistent

Zelf kun je de assistant gebruiken voor een legio persoonlijke zaken. Je kunt de assistant opdracht geven iemand op te bellen, waarbij je dan zelf het woord voert. Je kunt een alarm instellen, zodat je als je in bed stapt alleen hoeft te zeggen: “Hey Google, stel een wekker in om 7 uur morgen”. Op diezelfde soort manier kun je afspraken in je agenda zetten of een bericht versturen, al dan niet via WhatsApp. Zeker in de auto wanneer je je handen aan het stuur moet houden, is dit een veilige optie om een bericht te verzenden.

Waar Assistants ook regelmatig voor worden gebruikt, dat is communiceren met mensen in een andere taal. Of je nu in een Chinees hotel wilt laten weten dat je je kamer wilt upgraden of je een tekst wil vertalen die je wil gebruiken in een e-mail. Veel assistants kunnen zelfs Chinese tekens weergeven, wat het communiceren nog makkelijker maakt. Het is soms wel een uitdaging om te zorgen dat de assistant ook de context begrijpt, maar over het algemeen kun je veel verder komen mét assistant dan zonder.

Een andere toepassing van assistants is dat ze kunnen communiceren met andere apparaten in je huis. Denk bijvoorbeeld aan je televisie. Je kunt de televisie iets op Netflix laten afspelen door het te vragen aan je assistant. Even de televisie harder, of misschien wel helemaal uit? Ook dat regelt je assistent voor je. De thermostaat hoger zetten kan in sommige gevallen ook op deze manier en je kunt zelfs vragen hoe lang je slimme wasmachine er nog over doet.

Privacy

Met zoveel toegang tot vanalles, komen ook privacyvraagstukken kijken. Kan je geliefde zien wat jij allemaal met de Google Nest Mini bespreekt en wanneer? Dat niet. In Amerika werd Google recent op het matje geroepen omdat het apparaatje alles live meeluisterde, wat ook nog kon worden opgeroepen door medewerkers van het bedrijf. Google gebruikt die gegevens om de dienst te verbeteren, maar ook om je betere advertenties voor te schotelen. Zodra de microfoon aanstaat en je een commando geeft, wordt deze naar de servers van Google gestuurd. Als je wil kun je wat je tegen Google’s Assistent zegt laten wissen.

Assistants worden gaandeweg steeds beter door te leren van wat wij ze voeden als consument, maar ook wat technologiebedrijven ze aanleren. De assistants worden steeds beter door kunstmatige intelligentie en naarmate er meer bedrijven met input komen, kunnen consumenten steeds meer regelen met de assistant - in plaats van dat er allemaal verschillende apps aan te pas moeten komen. Uiteindelijk hebben bedrijven een groot aandeel in het succes van assistants. Even je saldo opvragen in de Assistent, dat kan alleen werken als banken dit mogelijk maken. Uiteindelijk zijn die koppelingen belangrijk.

Het is daarbij niet alleen Google die beter wordt van bedrijven die iets toevoegen aan de assistant, het is ook andersom het geval. Denk bijvoorbeeld aan automakers die met Google in zee gaan om te zorgen dat je je stoel kunt verstellen door hardop te zeggen hoe je je stoel wilt hebben. De hele middenconsole waarin je vaak navigatie en radio kunt vinden wordt in menig auto overgenomen door Android Auto. Alles om gebruikers een zo soepel mogelijke ervaring te bieden in de auto, een ervaring die ze al kennen van huis of werk.

Ook in het Nederlands

Wat ook belangrijk is, dat is dat de assistent ook voor Nederlanders geschikt is. Sinds dit jaar is Google Assistant er in onze taal, maar dat is niet het enige. Google Assistant kent ook Nederlandse liedjes en kan grapjes maken waarin duidelijk naar voren komt dat ze wel kaas heeft gegeten van onze cultuur. Uiteindelijk zal ze, getraind door mensen en tech, steeds meer weten. Niet alleen droge informatie, maar ook meer begrip van context, waardoor ze steeds menselijker overkomt. En dan zal de volgende stap worden gezet, namelijk de stap waarvan Google ons met Duplex vast een voorproefje heeft gegeven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten