}
abonneren

Volgend jaar nieuwe bluetooth-standaard voor IoT-apparaten

Er komt een nieuwe standaard voor bluetooth, die tot wel 2 keer sneller is dan de huidige standaard. De reden: De huidige standaard houdt het niet lang meer vol als bluetooth echt moet gaan dienen als de belangrijkste standaard voor het Internet of Things.
De upgrade moet in 2016 worden uitgerold, zodat ook fabrikanten het kunnen gebruiken in hun apparaten. De nieuwe standaard wordt reguleert door de Bluetooth Special Interest Group (SIG), die ook het bestaande protocol reguleert. De SIG is een samenwerking tussen verschillende grote fabrikanten zoals Microsoft, Lenovo en Intel.

Domotica

Met het toenemende aantal domotica-apparaten dat op internet wordt aangesloten is het huidige bluetooth-protocol niet langer houdbaar, zegt de SIG. Er zitten te veel apparaten bij elkaar in de buurt, en dat zorgt ervoor dat communicatie makkelijker gaat storen. Bovendien is bluetooth nog niet snel genoeg om de groeiende pakketten aan data op tijd te versturen.

Toekomstbestendig

De nieuwe standaard wordt zeker dubbel als de bestaande versie, en kan bovendien 'mesh-netwerken', waardoor een verbinding over meerdere apparaten kan worden verdeeld. Daardoor is een stabielere verbinding mogelijk, omdat niet alle access points in één hub bij elkaar komen. Tel daarbij op dat het bereik van het 'nieuwe bluetooth' 4 keer zo groot wordt, en de SIG denkt dat bluetooth toekomstklaar is.

Snel informatie

Tot nu toe gaat het alleen nog om toekomstplannen, en is er nog geen definitieve keus gemaakt voor het nieuwe protocol. Dat moet echter snel gebeuren, zegt de SIG. We horen de komende maanden dan ook meer.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Bluetooth, Internet Of Things, Domotica, Iot

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI