Vliegtuigspotten: Flightradar24 op Raspberry Pi

Op de site van Flightradar24 vind je informatie over nagenoeg alle vliegtuigen die zich wereldwijd in de lucht bevinden. Op deze manier vliegtuigen spotten blijkt in de praktijk erg verslavend. Nog leuker wordt het als je je receiver hebt gebouwd. Want dan deel je jouw data met alle andere gebruikers.

Je kunt je eigen Flightradar24 receiver in elkaar zetten met de hulp van een Raspberry Pi en een antenne. Daarover lees je meer in dit artikel. Benieuwd hoe je ontvanger presteert? De ontvanger heeft een instellingenpagina, waarop je de belangrijkste details ziet. Open hiervoor een browser op een computer die zich in hetzelfde netwerk bevindt en typ het ip-adres van de ontvanger in. In ons voorbeeld is dit: http://192.168.0.155:8754.

Hiermee maak je direct verbinding met je Raspberry Pi-ontvanger. Aan de linkerkant van de pagina zie je onder meer de naam van je radar, en hoeveel vliegtuigen zijn gevonden en geüpload. Klik op de optie Show tracked aircraft list (rechts in het venster) voor een overzicht van recente vliegtuigen. Via de optie Settings roep je het geavanceerde instellingenvenster op. Gelukkig hoeven wij hier niets aan te passen.

Statistieken opvragen

Draait alles goed en wel? Gefeliciteerd: je hebt een eigen radar in de lucht geholpen. Tijd om naar de statistieken te kijken. Ga naar de site van Flightradar24 en meld je aan met je gebruikersgegevens. Rechtsboven in het venster zie je Business: hiermee wordt duidelijk dat je nu het uitgebreide abonnement hebt. Klik op My data sharing. In het overzicht vind je de ontvanger.

Klik op Show statistics. In het vak bovenin lees je hoelang de ontvanger online is en vanaf welke datum. Bij Daily availability wordt vermeld hoeveel uur per dag de ontvanger actief is. Vindt er bijvoorbeeld een onderbreking plaats in de upload, dan wordt de streep onderbroken. Het vak eronder, Polar Plot, geeft aan in welke richtingen vliegtuigen zijn gespot, en op welke afstand zij zich begaven. In het vak Aircraft seen vind je het aantal gespotte vliegtuigen van de afgelopen zeven dagen.

Vliegtuigspotten Flightradar24

© PXimport

In het Histogram lees je per afstand hoeveel vliegtuigen zijn gezien. Plaats de muis op een balk om het exacte aantal te zien. Het vak Hits and positions reported geeft aan hoeveel vliegtuigenposities zijn gerapporteerd aan de het vliegtuig en hoeveel updates zijn ontvangen. Tevreden met je statistieken? Deel ze dan met de rest van de gebruikers. Alleen de naam van je ontvanger wordt gedeeld met de statistieken, dus je persoonlijke gegevens blijven netjes afgeschermd.

Bovenin het statistiekenvenster zet je de schuif op aan bij de optie Stats sharing. Hier vind je overigens ook de mogelijkheid om de statistieken van een eerdere datum te bekijken: kies een andere datum uit het menu.

Heb je je statistieken met de andere gebruikers gedeeld, dan kun je de statistieken vergelijken. Deze worden door Flightradar24 bijgehouden over de afgelopen dertig dagen, en elke twaalf uur bijgewerkt. Klik in het statistiekenscherm op View global share stats. Je kunt zoeken op de naam van een ontvanger, maar de resultaten ook sorteren op land of topgebruikers.

Weergave aanpassen

Je kunt de weergave van Flightradar24 tot in detail aanpassen. Klik in het hoofdscherm van Flightradar24 op de knop met het tandwiel om het instellingenvenster te openen. Het instellingenvenster bestaat uit meerdere tabbladen, waaronder Map, Weather en Visibility.

Op het eerste tabblad bepaal je hoe de kaarten worden getoond. Zo geef je aan welke grenzen moeten worden getoond, maar ook of de vliegtuigen geanimeerd moeten worden getoond. Vooral de sectie Aircraft Labels is interessant: hier kun je opgeven welke identificatie bij het vliegtuig moet worden getoond, zoals: call-sign (het unieke nummer van een toestel), maar ook het vluchtnummer, de maatschappij en het vertrek- en aankomstpunt.

Op de tab Weather geef je aan welke weerelementen mogen worden getoond, bijvoorbeeld de wolkenbasis en hoeveelheid regen. Via de tab Visibility geef je aan welke databronnen worden gebruikt en welk type vliegtuigen moeten worden getoond. Zo kun je ook zweefvliegtuigen spotten (via de optie Gliders).

Vliegtuigspotten Flightradar24

© PXimport

Alerts instellen

Met alerts krijg je per e-mail een melding zodra een vliegtuig opstijgt of zich in een bepaalde regio bevindt. Je bepaalt zelf het type melding, de ‘trigger’ waardoor de melding verschijnt en welke regio (lokaal of wereldwijd) je in de gaten wilt houden.

Klik op E-mail Alerts (via de navigatiebalk bovenin het venster). Bij Alert Type geef je aan om welke actie het gaat, bijvoorbeeld Aircraft Type of Registration. Het vak ernaast (Alert Trigger) gebruik je om de specifieke trigger te specificeren. Hier typ je bijvoorbeeld het vluchtnummer of het call-sign van het toestel in. Tot slot geef je bij Alert Region aan of op welk gebied de melding van toepassing is (Global of Local). Klik op Add options om aanvullende opties te geven, bijvoorbeeld een minimale vlieghoogte. Tevreden? Klik op Save alert.

Met een eigen vloot tot slot houd je specifieke groepen van vliegtuigen in het oog. Dat is bijvoorbeeld handig als je een historische vloot wilt volgen. Klik op Custom fleets (bovenin het venster) en klik op Add fleet. Gebruik de zoekbalk bovenin om naar specifieke vliegtuigen te zoeken. De resultaten verschijnen in de lijst eronder. Klik op het vliegtuig of de serie die je wilt toevoegen en bevestig met Add (of Add all, als je de hele selectie wilt toevoegen). Geef de vloot een naam (bij Fleet title) en klik op Save fleet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten