Vijf meest uiteenlopende sportgadgets

Als we aan tech en gezondheid denken, zijn we decennialang negatief. Maar techniek wordt meer en meer ingezet om gezonder te leven of beter te presteren. Hoe? Dat laten we je zien aan de hand van vijf ontwikkelingen op het gebied van sportgadgets.

Er komen steeds meer producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om onze gezondheid in stand te houden en/of te verbeteren. Daarnaast zien we ook steeds meer producten verschijnen die helpen bij het verbeteren van prestaties, bijvoorbeeld in de sportindustrie. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden.

Strike - slimme honkbal

sportgadgets

© PXimport

Voor honkbalspelers, en dan met name de pitchers is het van groot belang om te weten hoe zij presteren. Wat is de beste manier om een bal te werpen, wat is de ideale snelheid? Enzovoort. Precies voor die doelgroep verscheen er in 2016 ineens een bijzondere honkbal op Kickstarter: de Strike.

Strike is aan de buitenkant een honkbal zoals alle anderen, met als verschil dat er aan de binnenkant een heleboel sensoren aanwezig zijn. De bal meet de baan waarin de bal beweegt, de snelheid en de rotatie. De informatie wordt in realtime naar een gekoppelde smartphone gestuurd, waarmee precies in kaart kan worden gebracht hoe er wordt gegooid. Ook de geschiedenis kan worden bijgehouden, zodat je als pitcher je prestaties stelselmatig kunt meten en verbeteren.

Uiteraard is gamificatie ook een onderdeel, want de app zit ook boordevol medailles die je kunt winnen door bepaalde prestaties te behalen (zoals gooien met een bepaalde snelheid, met een bepaalde curve enzovoort). Klein nadeel: de Kickstarter-campagne behaalde z’n doel in 2017, maar is op dit moment nog steeds in prototype-status, zonder releasedatum.

Babolat AeroPro Drive Play - Slim tennisracket

sportgadgets

© PXimport

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom een slim tennisracket handig is. Goed tennissen hangt, net als vele andere sporten, van heel veel factoren af en er zijn zo veel mogelijkheden om je techniek te verbeteren, dat elektronica daarbij goed van pas komt. Kunnen meten hoe je slaat, hoe hard je slaat, hoe je houding is enzovoort, kan het verschil betekenen tussen winst of verlies.

Daarbij zeggen we wel dat dat eigenlijk vooral voor professionele tennissers geldt, de auteur van dit artikel weet namelijk ook zonder slim racket wel hoe slecht hij is. De Babolat AeroPro Drive Play is een voorbeeld van een slim tennisracket. Dat is dus geen toekomstmuziek, dit racket kun je al kopen. Aan de buitenkant is er niets dat het prijskaartje van 275 euro valideert. De kracht zit uiteraard verscholen aan de binnenkant. Tientallen sensoren in het handvat meten alle informatie die voor de tennisprof van belang zijn.

Zo wordt er gemeten met hoeveel kracht je de bal over het net slaat, welk deel van het racket je het meest gebruikt, wat je favoriete slag is en hoe goed je die slag uitvoert. Die informatie wordt vervolgens naar een gekoppelde smartphone gestuurd, waarmee je kunt analyseren wat je sterke en zwakke punten zijn.

Digitsole - Slimme schoenen

sportgadgets

© PXimport

Slimme schoenen zijn misschien niet echt nodig … maar wel handig én gaaf. Bij slimme schoenen denken wij al snel aan de sneakers van Marty uit Back tot the Future II en de makers van deze schoenen blijkbaar ook. Niet alleen vouwen deze schoenen zich automatisch dicht wanneer je ze aantrekt (zij het op iets andere wijze dan in BTTF), ze meten en reguleren daarbij tegelijkertijd ook van alles.

Daarbij kun je denken aan temperatuurregulatie, om te voorkomen dat je stinkende zweetvoeten krijgt. Daarnaast wordt er allerlei informatie vastgelegd over de manier waarop je loopt, zodat je eventuele blessures kunt voorkomen. Tot slot zitten er allerlei sensoren in de schoenen die ervoor zorgen dat je geen andere wearables meer nodig hebt, want afstand, snelheid, calorieënverbranding enzovoort, het wordt allemaal gemeten.

Waar je die fantastische schoen kunt kopen vraag je? Tja, officieel op de site van DigitSole, het bedrijf dat de Kickstarter-campagne in 2017 met succes wist te voltooien. De schoen staat ook op de site, maar linkt naar de Kickstarter-campagne, die weer terug linkt naar de site. Een datum en een prijs hebben we dus nog niet, maar de slimme schoen komt eraan!

Apple Watch - slim horloge

sportgadgets

© PXimport

Een slim horloge is natuurlijk veel meer dan een veredeld apparaat dat je vertelt hoe laat het is. De allereerste slimme horloges of smartwatches waren dit wel, maar tegenwoordig zijn deze horloges eerder volledige fitnesstrackers waar je toevallig óók de tijd op kunt zien. Een goed voorbeeld van zo’n slim horloge is de Apple Watch.

Aanvankelijk werd er wat lacherig gedaan over dit apparaat van Apple (zoals er ook lacherig werd gedaan over de allereerste iPhone), maar de Apple Watch is inmiddels een populaire fitnesstracker die niet alleen precies bijhoudt wat je doet, hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je verbrandt, maar daarnaast ook in staat is om je hartslag voortdurend te meten, zodat je snel genoeg in de gaten hebt wanneer je hartslag de verkeerde kant op gaat.

Een bloeddrukmeter zit vooralsnog niet in de Apple Watch ingebouwd, maar dat is wel al een ambitie van Apple vanaf de allereerste Apple Watch, dus die zal er uiteindelijk zeker komen. Voeg daaraan toe dat je met je Apple Watch ook je slimme apparaten in huis kunt bedienen, kunt communiceren met anderen en zelf kunt bellen en je snapt waarom het slimme horloge zowel goed is voor je gezondheid als voor je prestaties.

EXHAUSS Exoskeleton G

sportgadgets

© PXimport

Het EXHAUSS Exoskeleton G-exoskelet is een ‘pak’ dat je draagt, dat zowel in staat is om te helpen bij beperkingen, als bij het verbeteren van prestaties. Zo kan een exoskelet ervoor zorgen dat iemand met beperkte mobiliteit weer mobiel wordt, en kan lopen en rennen. Tegelijkertijd kan deze technologie ervoor zorgen dat we onze eigen beperkingen op het gebied van snelheid en kracht kunnen overstijgen. Iemand die een exoskelet draagt, kan bijvoorbeeld iets oppakken, waarbij de kracht van het apparaat dient als aanvulling van de kracht van de spieren.

Kortom, de menselijke spieren zorgen voor de handeling en het exoskelet zorgt vervolgens voor bovenmenselijke krachten. Op die manier kan iemand met een exoskelet voorwerpen van honderden kilo’s optillen. Sterker nog, in 2016 gebruikte een man genaamd Jason Hobson een exoskelet om een Mini Cooper zonder problemen van de grond te tillen. Een bizarre prestatie, want een Mini Cooper weegt dus meer dan 1100 kilo.

Als het gaat om technologie die ons beter helpt presteren, dan rijst al snel de vraag: is dat dan nog wel echt sporten? Het antwoord daarop is ja. Immers, de komst van de klapschaats en het flitspak zorgden ervoor dat schaatsers records braken, de komst van computers in formule1-auto’s maakte alles sneller (en minder gevaarlijk).

Of het nu gaat om voetbal, tennis, ijshockey, schaatsen of autosport, onze eeuwige drang naar mooier, beter en meer zorgt ervoor dat we wat hulp nodig hebben. Maar als iedereen dezelfde hulp gebruikt, is het speelveld gelijk, en wordt het alleen maar spannender en spectaculairder. Niets mis mee, vinden wij.

Tekst: Martin Gijzemijter

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten