Verplichte aansluiting alcoholslot 2022: Dit moet je weten

In de film The 40 Year Old Virgin is het al te zien, een dame die haar auto alleen kan ontgrendelen als ze de blaastest van haar auto doorstaat. Nu was die vrouw overduidelijk dronken, maar heel bezopen is het idee niet. Het is er zelfs al doorheen bij de Europese Unie. Dit moet je weten over de verplichte aansluiting van een alcoholslot in 2022.

Wanneer je het hebt over hoe technologie alcoholisme bestrijdt, dan is de blaastest waarschijnlijk het eerste wat te binnen schiet. En in het verlengde daarvan een alcoholslot, een maatregel die in ons land van kracht was van 2011 tot 2016. Deze kreeg je opgelegd als je werd aangehouden met teveel alcohol op.

Zo’n alcoholslot is een soort startonderbreker. Je moet blazen en als je onder de 0,2 zit qua promillage, dan kun je rijden. Anders niet. Soms werd je onderweg ook nog geacht meerdere malen te blazen. Immers kan de auto niet detecteren of je die fles wodka op de bijrijdersstoel met rust laat.

2011 tot 2016

Een veelgebruikte maatregel, want destijds waren er wekelijks ongeveer honderd mensen die het alcoholslot-programma opgelegd kregen. Dat zijn geen mensen die een keertje een wijntje teveel dronken, maar mensen waarvan het promillage tussen de 1,3 en de 1,8 zat. Dat betekent dat je dan zes tot tien glazen achter de kiezen hebt.

Het alcoholslot-programma was streng, maar ook de enige manier waarop je nog in een personenauto kon blijven rijden nadat je rijbewijs ongeldig was verklaard. Je moest naast dat programma een nieuw rijbewijs aanvragen, waar ook daadwerkelijk code 103 op werd gezet (het alcoholslot). Pas als je het programma na een jaar of twee goed had doorlopen, kon je een rijbewijs aanvragen zonder die code en mocht je weer zonder slot rijden.

Alcoholslot kosten

Het slot moest tevens elke zes weken worden uitgelezen bij het CBR en het kostte de deelnemer in totaal zo’n 4.000 euro om het geplaatst en uitgelezen te krijgen. De Raad van State vond het allemaal niet zo menselijk meer. Er werd onvoldoende rekening gehouden met de ingrijpende gevolgen van de straf en het alcoholslot was van de baan.

Tot nu, want de Raad van de Eropese Unie is akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om het alcoholslot per 2022 verplicht in nieuwe auto’s te installeren. In de Europese Unie zijn jaarlijks 5.000 doden te betreuren wegens drank achter het stuur. Als het Europees Parlement het ook goedkeurt, dan komt het er. Het is geen verplichting om een alcoholslot te hebben, maar het is wel een verplichting dat vanaf 2022 auto’s de optie moeten hebben gemakkelijk zo’n slot in te kunnen bouwen. Een meerderheid van onze Tweede Kamer wil sowieso dat het alcoholslot terugkomt.

Thermale gezichtsscanners

Er zijn echter meer manieren om te ontdekken of iemand teveel alcohol heeft genuttigd. Een Griekse universiteit heeft een gezichtsscanner ontwikkeld die kan waarnemen of je al op je alcoholmax zit. Je krijgt een warmer gezicht van alcohol, specifieker nog worden je mond en neus warmer.

Er zijn twee manieren om met een gezichtsscan te bepalen of iemand te veel heeft gedronken. Je voert foto’s uit een database van mensen in beschonken en nuchtere staat, zodat kunstmatige intelligentie leert wat de verschillen zijn. Of je zet een algoritme in dat kan detecteren of de gezichtswarmte daadwerkelijk komt van alcoholgebruik. Maar ja, het is natuurlijk wel vervelend als je bijvoorbeeld koorts hebt, of last hebt van een hoge bloeddruk. Hoe zal zo’n algoritme dat aflezen?

alcoholslot 2022

© PXimport

Een gezichtsscanner wordt ook gebruikt in een concept car van Nissan. Hierbij wordt niet gekeken naar hoe warm het gezicht is, maar in hoeverre de bestuurder knippert met zijn ogen. Er komt een bericht en een geluid als de auto meent dat je beschonken bent. Luister je niet, dan gaat je gordel strakker zitten om je hierop te wijzen. De auto heeft echter nog veel meer. Zo kan de versnellingspook meten aan het zweet in je handpalm of je beschonken bent.

Er zitten geursensoren in de zitting die kunnen waarnemen of je de bekende alcoholwalm om je heen hebt. En het gaat nog verder, want de auto kan ook het rijgedrag meten. Ben je niet alert en gaat je auto uit zijn baan, dan gebeurt hetzelfde als wanneer de gezichtsscanner ziet dat je niet helemaal bij bewustzijn bent.

Wearables die alcohol meten


Maar er is meer om alcoholisme te bestrijden, dan binnen automotive alleen. Zo wordt er ook gekeken naar wat wearables kunnen doen. De armbandjes die vooral handig zijn voor het tellen van stappen en het meten van je hartslag, kunnen mogelijk worden ingezet om het alcoholpercentage van een lijf te meten. BACtrack’s Skyn kan dit bijvoorbeeld. Het is een armband die drie kwartier na je eerste drankje kan tonen hoeveel alcohol er in je bloed zit. Het doet dit door de ethanolmoleculen die door de huid komen te meten. Een geweldig idee, dat veel prijzen heeft gewonnen in Amerika (waar het dodental van alcoholgerelateerde ziekten op 88.000 doden ligt per jaar).

Er zijn daarnaast ook diverse apps, waarin je het aantal drankjes kunt bijhouden (ook in combinatie met je leeftijd, gender en lichaamseigenschappen), maar of je daar aan denkt als je te ver bent gegaan, dat is een tweede. Er zijn ook blaastests gemaakt die je kunt aansluiten op je telefoon, maar die zijn erg duur. Er is er een van Alcosystems die maar liefst 229 euro kost. Een enorm dure oplossing, al is deze nog steeds goedkoper dan het alcoholslot dat de staat je destijds kon opleggen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten