}
abonneren

TP-Link Kasa Smart review: Lampen en camera's

Onder de noemer Kasa brengt TP-Link verschillende ‘Smart Devices’ op de markt. Die bedien je allemaal met dezelfde app. Wij testen de Kasa Smart Light Bulb, Kasa Cam en Kasa Cam Outdoor. Hoe vlot en gebruiksvriendelijk functioneert het allemaal? Lees het in deze TP-Link Kasa Smart review.

TP-Link Kasa Smart-devices

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Simpel te gebruiken
  • Stembediening
  • Minpunten
  • Geen Nederlandse beheerinterface
  • Dikke vaste usb-plug op uiteinde kabel buitencamera
  • Niet alle Kasa-apparatuur al in Nederland leverbaar

Het Kasa-ecosysteem bestaat uit verschillende soorten draadloos verbonden pluggen, verdeelstekkers, schakelaars, lampen en camera’s. Alles werkt samen via wifi en de Kasa Smart-app voor Android vanaf v4.1 en iOS vanaf v9.3. De Kasa Smart Devices zijn ook te koppelen aan Amazon Echo, Dot, Tap en Google Assistent, zodat je ze met je stem kan bedienen.

Heb je al een TP-Link-account, bijvoorbeeld van een router of mesh-systeem, dan werkt die ook met de app Kasa Smart. Heb je zo’n account niet, dan maakt je een nieuwe gebruiker aan door je e-mailadres en locatie in te vullen en een wachtwoord te kiezen. Apparaten toevoegen is simpel. Klik op het plusteken rechtsboven en selecteer Add a device (de app is Engelstalig). Je kunt allerlei apparaten van TP-Link toevoegen, zoals camera’s, smart-plugs, smart-bulbs, smart-switches, smart-routers, range-extenders en sensoren.

Niet alle apparatuur is in Nederland/België al (officieel) verkrijgbaar. Maar het productgamma breidt mondjesmaat uit. We gaan straks aan de slag met de Kasa Cam KC120, maar tegen de tijd dat je dit leest zal ook de kleinere en goedkopere uitvoering Kasa Spot KC100 in Europa verkrijgbaar zijn. Die heeft ook een resolutie van 1080p, maar neemt op met maximaal 15 fps, tegenover 30 fps voor de besproken duurdere camera’s.

Slimme led-lampen

TP-Link verkoopt verschillende soorten led-lampen die met de Kasa Smart-app werken. Wij testten de KL120 (regelbaar wit) en de KL130 (regelbaar veelkleurig). Stop de lamp in een E27-socket, wacht vijf seconden tot hij drie keer knippert en druk dan op Next. Geef de app locatietoestemming. Wacht tot de lamp in het draadloze netwerk gevonden wordt. De app verwijst je vervolgens naar de wifi-instellingen van je smartphone of tablet, waar je het onbeveiligde draadloze netwerk van de lamp selecteert.

Daarna kies je het draadloze netwerk waarmee de lamp een beveiligde verbinding moet gaan maken. Vul je wifi-wachtwoord in en druk op Join. Het leggen van de verbinding duurt enkele seconden. Overigens kun je de lamp alleen verbinden met een beveiligd wifi-netwerk. Als het netwerk niet beveiligd is, werkt de verbinding niet.

Geef de lamp een naam, bijvoorbeeld Gang en druk op Next. Kies een passend pictogram (je krijgt de keuze uit twaalf pictogrammen, je kunt ook zelf iets toevoegen). Bewaar de configuratie door op Save te drukken. De lamp staat nu in het apparatenoverzicht van de Kasa-app. Je kunt hem via de app in- of uitschakelen door op het stroompictogram te drukken. Druk je op de naam van de lamp, dan kom je terecht in het configuratiescherm. Je favoriete instellingen kan je bewaren met ‘shortcuts’.

Er is al een sneltoets genaamd Auto-White die ervoor zorgt dat de lamp de kleur en helderheid van de zon gedurende de dag volgt. Daarnaast zijn enkele basiskleuren voorgeprogrammeerd (100% oranje, rood, groen, blauw). Door het wijzigen van de helderheid, de kleur en de kleurtemperatuur creëer je je eigen voorinstellingen voor het soort licht.

Verder mag je zoveel ‘events’ (schema’s) configureren als je creativiteit het toelaat. Je bepaalt dan op welke tijden en dagen de lamp in welke tinten of kleuren brandt en/of welke ‘presets’ geactiveerd worden. Ook is het mogelijk om de lamp bij stroomuitval automatisch te laten terugkeren naar de recentste toestand (uit of aan, met de laatst gekozen kleur).

Ten slotte kun je in de app het energieverbruik bekijken: dagelijks, wekelijks, maandelijks en (voorspeld) jaarlijks. Ook toont dit onderdeel de energiebesparing van de led-lamp in vergelijking met een gewone 60watt-lamp (per dag en jaarlijks).

In de praktijk

De mogelijkheden zijn uitgebreid en het vrij regelen van de kleur is leuk, maar aan het schemagedeelte kan TP-Link nog enkele verbeteringen toevoegen. Het zou bijvoorbeeld handig zijn de lampen automatisch te kunnen in- en uitschakelen afhankelijk van het tijdstip van zonsopkomst en -ondergang. Nu kan dat alleen maar op een bepaalde tijd. Ook zou een gedeeltelijke ‘random’-instelling handig zijn, zodat je, als je op reis gaat, lampen kunt laten in- en uitschakelen alsof er bewoners thuis zijn. De slimme stekkers van Kasa (Smart Plugs) ondersteunen dit overigens wél al.

De app ondersteunt productgroepen. We creëren een ‘lampengroep’ waar we onze beide lampen aan toevoegen. Die kun je dan in één keer gezamenlijk in- en uitschakelen, helderheid en kleur(temperatuur) wijzigen (voor zover het gebruikte type dit ondersteunt). Jammer genoeg is het momenteel nog niet mogelijk een groep lampen in een schema te gieten: ruimte voor verbetering in de app dus.

Kasa Cam Smart Home Camera (KC120)

We testen het systeem met meer producten dan alleen lampen. De Kasa Cam Smart Home Camera (KC120) is een compacte bewakingscamera voor gebruik binnenshuis, qua design vergelijkbaar met de Nest Indoor camera. Hij neemt op in full hd, 1080p. Je krijgt bewegings- en geluidsmeldingen, zowel overdag als ’s nachts, op je smartphone binnen. Je kunt tot vier detectiegebieden instellen.

Handmatig of volgens schema schakel je de detectie en/of het beeld of geluid in en uit. Automatische regeling van de camera via geodetectie wordt niet ondersteund. De camera kan dus niet automatisch inschakelen als je de deur uit bent. Je kunt het beeld draaien als dit beter uitkomt voor de montage, maar spiegelen is niet mogelijk. Evenmin is het mogelijk digitaal in te zoomen. Video kan wel worden gestreamd naar apparaten die Alexa of Google Assistent ondersteunen, zoals Fire TV en Chromecast

Als je je smartphone of tablet in landschapsrichting draait, verschijnt het videobeeld automatisch full-screen. Tik je op het beeld, dan verschijnt een menu met de opname- en praatknop (en bij de buitencamera ook nog de sireneknop, daarover straks meer). Je kunt praten met iemand door de groene microfoonknop ingedrukt te houden. Die tweewegcommunicatie tussen camera en smartphone werkt goed, met duidelijk verstaanbare stemmen aan beide kanten, voor wat de camera betreft tot op een afstand tot zes meter.

De Kasa Cam voeg je op dezelfde manier toe aan de app als alle andere slimme Kasa-apparatuur. De app helpt je desgewenst met beeld en tekst bij het monteren van de camera met behulp van het meegeleverde bevestigingsmateriaal. Je schroeft de wandplaat vast en klikt er de camera met zijn magnetische voet op vast.

Kasa Cam Outdoor Smart Outdoor Security Camera (KC200)

De Kasa Cam Outdoor Smart Outdoor Security Camera (KC200) is in essentie de buitenversie van de KC120. De technische specs zijn vrijwel identiek, het design is anders. De buitencamera is wit en bolvormig in plaats van zwart en schijfvormig, en de 2,8 meter lange stroomkabel is aan achterkant van de camera vast gemonteerd. TP-Link leende het uiterlijk van beide camera’s duidelijk bij de camera’s van Nest.

De buitencamera zelf is sproei- en stofdicht volgens de IP65-normen. De meegeleverde usb-voeding is dat niet en moet dus ofwel binnen in het stopcontact worden gestoken, of je moet zelf zorgen voor een weerbestendige usb-voeding voor in een buitenstopcontact.

Ook bij deze camera wordt het nodige bevestigingsmateriaal meegeleverd. Dat bestaat uit een kleine ronde plastic basis waarin je de voet vastklikt die op zijn beurt de camera magnetisch vasthoudt. Het camerahuis zit dus magnetisch vast in zijn beugel en kan door iedereen losgetrokken worden. Voldoende hoog monteren is daarom de boodschap.

Overigens kun je de stroomkabel aan de binnenkant van de voet monteren, zodat de camera wel losgetrokken kan worden, maar niet meegenomen, tenzij iemand ook nog eens de stroomkabel zou doorknippen. Maar helemaal fraude-ongevoelig is het design toch niet. Ter vergelijking: de vergelijkbare buitencamera van Nest is alleen van zijn voet te verwijderen met een speciaal meegeleverd tooltje.

De installatieprocedure verloopt identiek aan de KC120. De eerste verbinding leg je binnen. Pas daarna verplaats je de KC200 naar zijn definitieve buitenlocatie. De app geeft hierover enkele voor de hand liggende tips: niet in direct zonlicht hangen, 2 à 3 meter hoog (maar de app geeft hiervoor uitsluitend de Angelsaksische maten ‘7 à 10 feet’) en de stekker binnen insteken of beveiligen tegen regen. Houd er overigens rekening mee dat er een gewone usb-a-plug op het einde van de kabel zit en dat er dus een vrij forse uitsparing in muur of kozijn gemaakt moet worden om de kabel binnen te trekken.

De buitencamera heeft iets extra’s ten opzichte van de binnencamera: een ingebouwde sirene die maximaal 80 dB lawaai produceert. In de app kun je het volume en de duur van de sirene zelf regelen. Krijg je een alarm binnen, dan kun je de sirene via een drukknop in de app inschakelen. Automatisch laten inschakelen bij beweging- en/of geluidsdetectie is momenteel niet mogelijk.

Nog een extra is dat de buitencamera in tegenstelling tot de binnencamera het digitaal zoomen van beelden ondersteunt: 2x voor 360p, 6x voor 720p en 8x voor 1080p. Het nut hiervan is omwille van de relatief lage sensorresolutie echter beperkt. Hier merk je het goedkopere basisontwerp van de TP-Link-camera tegenover de Nest-camera’s. Die laatste nemen ook in full hd op, maar hebben intern een videosensor met hogere resolutie waardoor digitaal inzoomen een beter resultaat geeft.

De Kasa-camera’s bewaren video’s altijd in een beveiligde cloud, lokale opslag wordt niet ondersteund. Kasa Care is een cloudabonnement met drie niveaus. Op het moment van schrijven is het abonnement nog in testfase, de betaalde abonnementen zijn nog niet beschikbaar. Het Basic-abonnement is wel al actief. Dat bewaart tot twee dagen videogeschiedenis en is gratis.

Conclusie

De Kasa Smart-app is opvallend gebruiksvriendelijk. Het is jammer dat die nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Je kunt de slimme apparatuur groeperen en via unieke namen met je stem bedienen dankzij de verbinding met Amazon Alexa en Google Assistent. Kasa lijkt echter ook een ‘work-in-progress’. Zo is het Amerikaanse productengamma voorlopig nog veel uitgebreider dan het Europese. Dat heeft natuurlijk met regulering en allerlei goedkeuringen te maken.

De functionaliteit en dan in het bijzonder de samenwerking tussen de verschillende slimme apparaten kan eveneens worden verbeterd. Als de camera een alarm genereert, zou die bijvoorbeeld de lampen moeten kunnen inschakelen. Dat is aangekondigd, maar tijdens de review functioneerde het nog niet. Al met al is de de Kasa-apparatuur wel gebruiksvriendelijk én erg betaalbaar.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Algemeen

Tags: camera, Iot, TPLink

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI