Tencent: De opkomst van een Chinese techgrootheid

© PXimport

Tencent: De opkomst van een Chinese techgrootheid

Geplaatst: 8 juli 2021 - 06:30

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Laura Jenny

Er wordt altijd gezegd dat China een opkomende economie is waar we rekening mee moeten houden dat lijkt steeds meer waarheid te worden. Eén van de grootste Chinese bedrijven van dit moment is Tencent, dat onder andere achter WeChat en een groot arsenaal aan mobiele games zit. Dit is hoe dat bedrijf invloed heeft over de hele wereld.

De Chinese multinational Tencent is gestart in 1998 vanuit Shenzhen. Het is een samenwerking tussen Pony Ma, Zhang Zhidong, Xu Chenye, Chen Yidan en Zeng Liqing, die gezamenlijk het bedrijf oprichtten. Het startte in 1999 met een messenger genaamd OICQ, waarvan het snel de naam veranderde naar QQ toen het een rechtszaak aan de broek zou krijgen van ICQ. 

De eerste drie jaar was Tencent niet winstgevend. Het enige geld dat binnenkwam, was uit advertenties en premium-gebruikers op QQ. Toen het ook kosten rekende voor zijn mobiele dienst QQ Mobile en het copyright vastlegde op het pinguinlogo, begon het goed te verdienen. Uiteindelijk wist QQ in december 2010 650 miljoen actieve gebruikers te bereiken. Soms waren er zelfs 100 miljoen mensen tegelijk online.

Tencent zet vooral in op diensten op het internet, waaronder sociale netwerken, mobiele spellen en betaalsystemen. In veel Aziatische landen wordt volop gebruikgemaakt van WeChat (1 miljard maandelijkse gebruikers), maar ook van Tencent Music Entertainment, dat is een groep streamingdiensten (waaronder QQ Music) met meer dan 700 miljoen actieve gebruikers, waarvan 120 miljoen betalende gebruikers. 

In totaal heeft Tencent aandelen in meer dan 600 bedrijven. Veel bedrijven zijn gamebedrijven, zoals Riot (van League of Legends), Epic Games (van Fortnite) en Supercell (van Clash of Clans). Stuk voor stuk games die de grote massa aanspreken.

Groter dan Facebook

Kortom, Tencent is enorm succesvol. In 2018 was het Tencent dat als eerste bedrijf in Azië een marktwaarde van meer dan 500 miljard dollar behaalde. Het is zelfs een grotere firma dan Facebook. Het concurreert enorm veel met Alibaba, bekend van AliExpress, onder andere door te investeren in een platform als JD.com. 

Toch is vooralsnog WeChat één van de grootste successen van het bedrijf. Het wist in 2020 zelfs in het Westen volop in het nieuws te komen omdat Trump het verbood in de Verenigde Staten. De voorwaarde? Het moest door een Amerikaans bedrijf worden gekocht en gerund. Dat is niet gelukt, en dat is maar goed ook. Biden heeft het verbod inmiddels teruggedraaid.

 

© PXimport

Riot Games doet Tencent enorm veel goed, League of Legends is niet alleen een populair spel om te spelen, maar ook om te kijken. Het kent een enorm levendige esports-aanwezigheid en Tencent investeert zelfs flink in esport-arena’s waar mensen de wedstrijden live kunnen bekijken.

Daarnaast heeft het bedrijf ook nog vier interne game-studio’s: TiMi, Lightspeed & Quantum, Aurora en Morefun. Klinkt waarschijnlijk onbekend, want dit zijn gamestudio’s die spellen maken voor de Chinese markt. TiMi is echter wel de studio achter Call of Duty: Mobile, dat wereldwijd meer dan 500 miljoen downloads heeft. 

Interessant is dat het Chinese bedrijf ook een vinger in de pap heeft bij veel Westerse bedrijven waarvan je dat niet snel zou verwachten. Het heeft aandelen in Spotify en Tesla, ondanks het feit dat het ook zelf een van ‘s werelds grootste muziekstreamingdiensten runt en tegelijkertijd eigen inspanningen doet op het gebied van AI en automotive. 

Kritiek op Tencent

Een gigantische organisatie als Tencent krijgt echter ook veel kritiek te verduren. Zo werd het regelmatig een copycat genoemd, omdat het wel eens heel kort na een goed idee van een ander met eenzelfde soort initiatief kwam. Zo is het in 2010 onder andere met een soort Groupon-achtige dienst gekomen in China, net nadat een ander bedrijf zoiets had opgestart.

Inmiddels heeft het die boodschap wel door en probeert het die bedrijven met goede ideeën te kopen. Daarnaast investeert het ook veel in kleinere bedrijven. Echter wordt daardoor regelmatig het vuur aan de schenen gelegd door antitrust-waakhonden en de Chinese overheid. Hoewel het er in China wel wat anders aan toegaat dan in het Westen, wordt Tencent er wel degelijk op aangesproken dat het zoveel acquisities doet. Het is daar blijkbaar niet altijd zo open over is als de overheid dat graag zou zien. 

Voet aan de grond

Tencent is vooral een bedrijf van de grote aantallen. Of het nu gaat om de aantallen bedrijven waarin het investeert, de aantallen gamers die ‘hun’ spellen spelen of het aantal mensen waarvoor zij de belangrijkste communicatiemethode online hebben staan. Het gaat bij Tencent eigenlijk altijd om miljoenen. 

Hoewel het zich in eerste instantie volledig op de Aziatische markt focuste, bewijst het inmiddels (vooral door de game-inspanningen) dat het ook voet aan de grond krijgt in de rest van de wereld. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten