Stelling: In een slimme stad heb je geen privacy

© PXimport

Stelling: In een slimme stad heb je geen privacy

Geplaatst: 4 september 2020 - 06:49

Aangepast: 17 november 2022 - 10:41

Rens Blom

Steden worden steeds slimmer. Op straat en in winkels komen steeds meer geavanceerde camera’s en sensoren te hangen, auto’s krijgen steeds meer slimme functies, en je smartphone en pasjes geven ongelooflijk veel data door aan partijen in binnen- en buitenland. Kun je straks nog onbespied de deur uit, of is er geen privacy meer? PCM vraagt het de experts.

Matthijs Pontier, Piratenpartij Amsterdam

 

© PXimport

“Ja, als de overheid in samenspraak met bewoners niet uitkijkt hoe die slimme stad wordt ingericht. Er is namelijk een risico dat je privacy verloren gaat, bijvoorbeeld omdat er steeds meer camera’s met gezichtsherkenning komen. Dat vind ik een groot probleem omdat je mensen zo constant kan volgen en je dus een surveillancesamenleving krijgt."

"Bovendien moet je rekening houden met datalekken. Veel slimme functies werken ook op een manier waarbij alleen de noodzakelijke gegevens gebruikt worden, wat privacyvriendelijker is. Gelukkig begint hier steeds meer aandacht voor te komen.”

Dr. ir. Els Leclercq, onderzoeker faculteit Bouwkunde TUDelft

 

© PXimport

“Nee, niet per se. Zo’n slimme stad verwerkt heel veel data en het gaat erom wie de eigenaar is en wat die ermee doet. Momenteel verzamelt de overheid veel data in de publieke ruimte en doen bedrijven dat op andere manieren. Met de AVG-privacywet heeft de overheid een stap in de goede richting gezet, maar uit mijn onderzoek blijkt dat veel mensen het gevoel hebben dat ze geen zeggenschap hebben over hun data en het achterliggende systeem."

"Dat maakt me bezorgd. Ik denk dat er veel meer algemene kennis, bewustwording en debat nodig is over wat de overheid en private bedrijven met onze data doen.”

Dr. Rebecca Moody, data-onderzoeker Erasmus Universiteit

 

© PXimport

“Nee, alleen in een niet echt slimme stad heb je minder privacy dan je voorheen had in een domme stad. Maar hoe slimmer de stad, hoe meer data er verwerkt en gecombineerd wordt. Een slimme stad loopt harder tegen de regelgeving aan, waardoor je privacy beter gewaarborgd wordt."

"Die regelgeving houdt de slimme stad op een bepaalde manier tegen. Want er kan heel veel, maar lang niet alles mag. Zo verbiedt de wet dat slimme camera’s je overal mogen volgen. Ik heb er vertrouwen in dat de overheid zich aan de wet houdt omdat zij wil weten hoe groepen mensen zich verplaatsen, niet wie.”

Jan-Willem Wesselink, Future City Foundation

 

© PXimport

“Nee, in zo’n slimme stad kan je privacy goed geregeld zijn. Omdat dit een politiek onderwerp is, is de invulling aan de bestuurders. We hebben de AVG-privacywet al en op Europees niveau is er de wil om verder te gaan, dus strengere wetgeving te maken. Wat ik veel enger vind en waar we veel meer op moeten letten, is dat onze autonomie niet teveel ingeperkt wordt."

"We worden steeds meer beïnvloed door allerlei systemen als navigatie-apps en naarmate die beïnvloeding toeneemt, hebben we minder grip op ons eigen leven. Een zelfrijdende auto gaat ook meer over autonomie dan over privacy.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten