Stelling: Goed dat grote contante bedragen verboden worden

© PXimport

Stelling: Goed dat grote contante bedragen verboden worden

Geplaatst: 17 januari 2020 - 08:49

Aangepast: 17 november 2022 - 08:59

Rens Blom

In de strijd tegen witwassen door criminelen gaat het kabinet contante betalingen boven de drieduizend euro verbieden. Winkeliers en ondernemers mogen zulke bedragen niet meer accepteren en moeten een elektronische betaling eisen, bijvoorbeeld via de pin of overboeking. Is dat een goede zet of draaft de overheid door? PCM vraagt het betrokkenen.

Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken Ned. Vereniging van Banken

 

© PXimport

"Ja, een verbod op grote contante betalingen bij handelaren maakt witwassen van grote sommen crimineel vermogen via contant geld moeilijker. Doordat de regels voor contante betalingen in Nederland nu soepeler zijn dan in een aantal omringende landen, is het voor criminelen nu makkelijker om hier via contant geld wit te wassen."

"Een verbod kan bovendien leiden tot betere traceerbaarheid omdat criminelen gedwongen worden vaker giraal te betalen. Tot slot is een verbod veiliger voor ondernemers. Er bestaat immers een overvalrisico, zowel in de winkel als tijdens het afstorten bij een stortautomaat."

Wim Boonstra, bijzonder hoogleraar en econoom Rabobank

 

© PXimport

"Ja, want het voordeel van cash is dat het heel anoniem is en dat heeft aantrekkingskracht op criminelen. Banken moeten veel moeite steken in het controleren van girale transacties om verdachte zaken als belastingontduiking, witwassen en terrorisme op te sporen. Hoe meer betalingen giraal verlopen, hoe beter het toezicht wordt."

"Je kunt veel met cash betalen als je om je privacy geeft. Maar de meeste winkeliers zijn niet blij met briefjes van vijftig euro en accepteren geen honderdjes meer. Als je als klant of winkelier per se grote bedragen cash wilt, heb je wel wat uit te leggen."

Peter de Waard, economiejournalist bij de Volkskrant

 

© PXimport

"Ja, je krijgt met dit verbod meer vat op mensen die belasting willen ontduiken en zwart geld gebruiken. Het levert meer zicht op hoe geld gebruikt wordt. Voor winkeliers is het ook een goede stap. Zij geven vaak al de voorkeur aan pinnen en hebben liever zo min mogelijk contant geld. Cash is onveilig en je moet het afstorten bij de bank, wat tijd en geld kost."

"Ik denk dat nog maar weinig ondernemers grote contante betalingen aannemen. Autohandelaren ja, maar met dit soort bedragen is het toch verdacht geld. De overheid kan dergelijke betalingen niet meteen uitbannen, wel moeilijker maken."

Vincent Böhre, stichting Privacy First

 

© PXimport

"Nee, je moet altijd contant kunnen betalen. Contant geld is anoniem, zodat je kunt betalen zonder je privacy vrij te geven. In een winkel, maar ook als je een dure medische ingreep laat doen waar niemand vanaf hoeft te weten. Daarnaast denk ik dat het verbieden van grote contante betalingen ineffectief is."

"Criminelen zullen uitwijken naar andere betaalvormen zoals cryptovaluta of verplaatsen zich naar buiten de EU. En de overheid is van mening dat een samenleving contant geld moet hebben voor als digitaal geld niet beschikbaar is. Een verbod op grote contante betalingen gaat daar tegenin."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten