SABnzbd op Raspberry Pi installeren

© PXimport

SABnzbd op Raspberry Pi installeren

Geplaatst: 15 januari 2020 - 08:17

Aangepast: 17 november 2022 - 08:59

Maikel Dijkhuizen

Wil je een pc of nas liever niet langdurig belasten met downloadtaken, dan kun je hiervoor beter uitwijken naar een apart systeem. Zo kun je een Raspberry Pi gebruiken: wel zo goedkoop! Na een uurtje knutselen met Raspbian krijg je SABnzbd hierop aan de praat. SABnzbd op Raspberry Pi installeren doe je zo.

Toegegeven, niet iedereen heeft positieve ervaringen met het gebruik van een Raspberry Pi als downloadserver. De singleboardcomputer is tenslotte trager dan een gemiddelde pc of laptop. Zeker wanneer je downloads via ssl-encryptie binnenhaalt, is het maar de vraag of dit minisysteem alles wel kan bolwerken. Versleutelde downloads kun je dus wel vergeten. Mits je binnen Raspbian niet te veel handelingen tegelijkertijd uitvoert, vervult een Raspberry Pi naar onze mening prima de rol van downloadserver. Met name muziek en compacte videobestanden vormen geen enkel probleem. Voor het binnenhalen van zwaar videomateriaal is een regulier computersysteem een betere keuze.

Heb je een recente Raspberry Pi en wil je het weleens uitproberen? Download dan eerst het besturingssysteem Raspbian. Voor deze workshop gebruiken we de versie Raspbian Stretch with desktop recommended software, zodat er ook alvast wat handige tools zijn voorgeïnstalleerd. Gebruik een programma als Etcher om het gedownloade img-bestand naar een micro-sd-kaart weg te schrijven. Dat duurt ongeveer een kwartier.

Vanzelfsprekend gebruik je de geprepareerde micro-sd-kaart in de Raspberry Pi en sluit je randapparatuur op de singleboardcomputer aan. Een paar ogenblikken later zie je de Engelstalige gebruikersomgeving van Raspbian verschijnen. Een introductiewizard helpt je onder meer om de juiste tijdzone, een wachtwoord en wifi-netwerk in te stellen.

Voor downloadtaken gebruik je het beste een bekabelde netwerkverbinding. Vervolgens zoekt Raspbian naar verse updates. Na een lang updateproces adviseert Raspbian om een herstart uit te voeren. Gunstig is dat je het besturingssysteem vanaf nu in het Nederlands gebruikt.

SABnzbd installeren en configureren

Raspbian heeft weliswaar een grafische gebruikersomgeving met een heus softwarecentrum, maar toch is het prettiger om SABnzbd via een commando te installeren. Het betreft wel een wat oudere versie (1.1.1) van deze populaire newsreader, maar gelukkig werkt de downloadfunctie nog uitstekend. Open het programma LXTerminal en typ deze opdracht:

sudo apt-get install sabnzbdplus

Na enige tijd wil het besturingssysteem extra archieven ophalen. Druk op J en Enter om het installatieproces af te ronden. Het usenetprogramma nestelt zich automatisch onder de rubriek Internet binnen het menu. SABnzbd wordt standaard geopend in de browser Chromium.

Media has no description

© PXimport

Onder leiding van SABnzbd communiceert de Raspberry Pi met de nieuwsserver. Uiteraard dien je hiervoor de gegevens van jouw usenetprovider op te geven. Na het activeren van de Nederlandse taal start je de configuratiewizard. Typ de servernaam en bijbehorende inloggegevens in. Je kunt eventueel ssl-encryptie activeren, maar bedenk wel dat dit extra rekencapaciteit vergt van het systeem. Je wijzigt naar eigen inzicht het poortnummer en het aantal verbindingen naar de nieuwsserver, waarna je kiest voor Test Server. Via Volgende voert SABnzbd een herstart uit.

Er verschijnt een ip-adres waarop je het usenetprogramma in het vervolg kunt bereiken. SABnzbd laat met een melding in het hoofdvenster weten dat er geen uitpakprogramma is gevonden. Overigens bestaat er wel een methode om de tool unrar-nonfree binnen SABnzbd te integreren. Helaas is dat behoorlijk ingewikkeld, terwijl de kans op fouten aanzienlijk is. Gelukkig kun je zip- en rar-archieven ook na het downloadproces uitpakken, al gebeurt dat dan wel handmatig.

Downloadmappen

Vermoedelijk heeft de micro-sd-kaart in je Raspberry Pi slechts beperkte capaciteit. Sluit daarom bij voorkeur een externe schijf aan voor het herbergen van je downloads. Je dient deze opslagdrager dan wel met het bestandssysteem ext3 of ext4 te formatteren, zodat SABnzbd data kan wegschrijven. Gebruik hiervoor een goed partitieprogramma, bijvoorbeeld GParted met het commando:

sudo apt-get install gparted

Open in SABnzbd via het tandwielpictogram rechtsboven de instellingen en klik op Mappen. Bij Tijdelijke download map en Map voor verwerkte downloads stel je de gewenste doellocaties in. Optioneel selecteer je bij Bewaakte map een bestandslocatie die je wilt monitoren op nzb-bestanden. Bewaar onderaan de wijzigingen via Opslaan. Klik daarna op Categorieën en kies onder Modus voor Download. Je bevestigt nu wederom met Opslaan. Naar eigen inzicht neem je de resterende instellingen door om vervolgens terug te keren naar het hoofdvenster.

Het toevoegen van een nzb-bestand is een koud kunstje, want hiervoor gebruik je rechtsboven het pluspictogram. Je kunt een lokaal nzb-bestand importeren of een nzb’tje met een url ophalen. Via websites als binsearch.info kun je dergelijke indexbestanden eenvoudig vinden. Na een klik op Toevoegen volg je het downloadproces. Als alternatief kun je een nzb-bestand ook naar het hoofdvenster slepen. De downloadsnelheid ligt op een Raspberry Pi over het algemeen iets lager dan je wellicht van een pc of laptop gewend bent.

Media has no description

© PXimport

Zoals gezegd, SABnzbd op een Raspberry Pi pakt archieven jammer genoeg niet automatisch uit. Weliswaar is er met Xarchiver standaard een uitpakprogramma binnen Raspbian aanwezig, maar deze tool kan normaliter niet met het veelgebruikte rar-formaat overweg. Door een kleine applicatie toe te voegen, knapt Xarchiver dit klusje gelukkig alsnog voor je op.

Ga in het hoofdmenu naar Voorkeuren / Add/Remove Software en typ als zoekopdracht unrar-free. Nadat je op Enter hebt gedrukt, verschijnen er enkele zoekresultaten. Selecteer unrar-free en bevestig met Apply. Je typt zo nodig het juiste wachtwoord in, waarna Raspbian de installatie uitvoert. Open het hoofdmenu en ga naar Hulpmiddelen / Xarchiver. Uploaders splitsen een mediabestand doorgaans op in meerdere rar-bestanden. Het is dan ook van belang om gelijktijdig alle rar-bestanden van een download uit te pakken. Kies voor Action / Meerdere uitpakken en wijs met Toevoegen alle rar-bestanden aan. Bij Uitpakken naar stel je de doellocatie in. Klik als laatste op Uitpakken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten