(On)veilig door techniek? [Brenno de Winter]

De opmars van de digitalisering heeft gezorgd voor veel vooruitgang in het veiligheidsdomein. We leven in de veiligste samenleving ooit met dank aan de technologie. Maar introduceren we geen nieuwe, onbeheersbare risico’s?

Camera’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, in het openbaar vervoer, in de restaurants, cafés, scholen, kinderopvang, de werkvloer en andere aspecten van het openbare leven. In straten waar de camera’s niet hangen, zijn er burgers die actievoeren om alsnog onder cameratoezicht te vallen.

En voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor een kleine negen euro bestel je in China al een full-hd-camera. Wie liever via draadloze netwerken werkt betaalt het dubbele en voor een paar tientjes meer is de camera direct op internet aangesloten. De techniek is zo verfijnd dat je de camera’s ook steeds beter kunt verbergen. Waarom zou je het niet doen?

Sekssites

Uiteindelijk is de toegevoegde beveiliging het ultieme argument. Alleen de enkele privacy-fetisjist zeurt nog wat door over de twijfels aan de effectiviteit, het misbruiken van de beelden, de mogelijkheid om de camera’s te hacken, het je anders gaan gedragen in ruimten waar je gefilmd wordt en je dus minder vrij voelen. Vooral de vergelijking met 1984 van George Orwell doet het dan goed. Die redenering is gemakkelijk te pareren met een ‘als je niets te verbergen hebt dan heb je niets te vrezen’.

Maar die redenering klopt dus niet. Daar kwamen de Nederlandse handbalvrouwen achter nadat zij naar de sauna gingen. Een camera in de kleedkamer werd voer voor sekssites. Naast input voor Big Brother zijn de vrouwen nu ook commerciële handelswaar. Want de sportieve, naakte lichamen hadden niets te verbergen, maar veel te verliezen.

De camera’s zouden volgens de eigenaar van de sauna zijn gehackt. Geen gek verhaal, want welke beveiliging mag je verwachten van een hd-camera van twee tientjes inclusief de kosten verzending? En die hangen we op internet? Met dank aan dat gedrag zijn duizenden camera’s zonder enige beveiliging te bekijken. Zo kijken viespeuken mee in de sauna, pedo’s bij de kinderopvang en stalkers bij gewillige slachtoffers.

Ontspannen

Ondertussen blijken camera’s maar beperkt te werken in het voorkomen van misdrijven. Bij de opsporing kunnen ze nuttig zijn. Maar we mogen twijfelen aan de effectiviteit van het middel. De critici hadden misschien toch een punt toen ze stelden dat er aan de technologie ook risico’s zitten.

Camera’s zijn zo klein dat we ze niet meer zien. Terwijl de kwaliteit van het beeld toeneemt, daalt de prijs en daarom zijn ze overal in ons leven. Maar wat doet dat met ons gedrag als we ons omkleden in het zwembad, de kinderen bij de buitenschoolse opvang brengen, in de sauna zijn of op een openbaar toilet zitten? Ben je helemaal jezelf of moet je toch denken aan die gluurders op de sekssite?

Welke beveiliging mag je verwachten van een hd-camera van twee tientjes inclusief de kosten verzending? - Brenno de Winter

-

Brenno de Winter Onderzoeker ict en veiligheid

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten