5 succesvolle Nederlandse Kickstarter-projecten

Ook Nederlandse startups hebben de afgelopen jaren veel baat gehad bij het concept crowdfunding. PCM blikt de komende tijd terug op enkele succesvolle Kickstarter-projecten uit de polder. Met dit keer JackSavior, Awesomenauts, Mine Kafon Drone, Homey en WakaWaka Base10.

JackSavior

Het woord Jack in JackSavior staat voor een type kabelconnector. De jack-connector is een standaardplug die bijvoorbeeld aan je koptelefoon zit. Deze kleine stekker heeft normaal gesproken een groter plastic omhulsel waarbinnen de draadjes aan de connectoren zijn gesoldeerd. Bij de JackSavior zitten de verbindingen in de plug zelf en daardoor is de grote plastic kap overbodig. Bijkomend voordeel is dat de kabel nu niet zo snel breekt. 

© PXimport

Het doel van de campagne was om tweeduizend euro bij elkaar te krijgen, maar uiteindelijk werd er meer dan elfduizend euro binnengehaald. Maker Bouwy van Sambeek legt uit: “we verdienen met deze actie geen geld. Wel betaalt het voor de mallen, waardoor we de JackSavior-plug gemakkelijker, sneller en in groten getale kunnen produceren zonder overstapkosten voor de grotere merken.” 

Een volgend project zou JackSavior best nog eens weer via een crowdfunding-site kunnen doen. “Media schrijven graag over een Kickstarter-project en dit levert behoorlijk wat publiciteit op. Er komt echter wel een heleboel op je af tijdens zo’n campagne, dit moet je niet onderschatten. Een product verkoopt zich niet vanzelf, een actieve marketingcampagne moet je constant onderhouden.”

Over een volgend product wordt al nagedacht: “we zijn nu aan het kijken of we de 6,35mm-plug voor muzikanten kunnen verbeteren, hier is veel vraag naar.”

Awesomenauts

Niet alleen hardware-producten kunnen via een crowdfunding-campagne worden gefinancierd. Dat bewees Ronimo Games in 2013, toen de update Starstorm voor de game Awesomenauts maar liefst 345 duizend dollar ophaalde. Deze extra financiële ruimte zorgde ervoor dat de update flink uitgebreid kon worden. 

“De originele scope was drie nieuwe karakters en een replay-menu. Dit werden vijf nieuwe karakters, een nieuwe spelomgeving, een online spectator-mode en zelfs een level-editor”, aldus Jasper Koning van Ronimo Games. Het spel is voor alle grote platforms beschikbaar, inclusief PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One, Windows, Mac en Linux. 

© PXimport

Het bedrijf houdt zijn backers op de hoogte over updates en vorig jaar verscheen versie 3.0 van de game. Toch is Awesomenauts nog steeds niet uitontwikkeld: “op dit moment werken we nog steeds hard aan Awesomenauts. We zijn van plan ergens midden 2017 groots uit te pakken met deze game.” 

Zoals bij zoveel crowdfunding-campagnes had ook Ronimo Games te maken met backers die niet tevreden waren met de afhandeling. Zo staat de pagina met reacties op het Kickstarter-project vol met backers die een half jaar na de beloofde leverdatum nog geen producten opgestuurd hebben gekregen of digitale rewards hebben ontvangen.

Mine Kafon Drone

De Mine Kafon Drone is een uniek project, het gaat om een drone die middels 3D-mapping een bepaald gebied kan scannen op de aanwezigheid van landmijnen. Als het een mijn ontdekt heeft, kan het een detonator op de mijn laten vallen zodat de mijn explodeert. Het is een vervolg op de Mine Kafon, een afstudeerproject van Massoud Hassani van de Design Academy Eindhoven. 

© PXimport

Samen met zijn broer Mahmud richtten ze de Mine Kafon Foundation op om meer aandacht voor het landmijnenprobleem te genereren. Als je het project hebt ondersteund, help je bij meer onderzoek en de ontwikkeling van de Mine Kafon. Doel van het bedrijf is dat regeringen en organisaties als de Verenigde Naties kennismaken met verbeterde prototypes van het apparaat. 

De broers Hassani groeiden op in Afghanistan en kregen op jonge leeftijd al te maken met de gevaren van landmijnen. Naast de Mine Kafon Drone ontwerpen de Hassini-broers ook andere producten met hun bedrijf Hassini Design.

Homey

Homey is een product voor je slimme huis, het verbindt al je IoT-producten met elkaar. Het ondersteunt verschillende protocollen en producten, waaronder KlikAanKlikUit, Philips Hue, Sonos en Denon Heos. Daarnaast is er een app voor iOS en Android beschikbaar. 

© PXimport

Stefan Witkamp, medeoprichter van moederbedrijf Athom, geeft aan wat de ruimschoots behaalde campagne voor gevolgen had voor de ontwikkeling: “De extra schaal heeft ons veel gebracht. Het project kon zo beter worden gerealiseerd, al hebben we nog steeds geen winst gemaakt. Een ander voordeel is dat we nu ook een grotere community hebben. Homey is namelijk écht een community-apparaat, met een open app-platform en levendig forum. Ook hadden we de complexiteit van Homey in het begin onderschat, waardoor de extra financiering goed van pas kwam.” 

Zo´n community levert ook andere voordelen op: “door feedback van backers hebben we zelfs nog wijzigingen aangebracht in de technologieën die Homey bevat. Daarbij is het geweldige aan Kickstarter dat je een bèta-community hebt waarin je je software op veel grotere schaal kunt testen dan dat je zelf ooit zou kunnen doen. Hierdoor kun je voor de commerciële release al veel meer fouten uit het product halen.”

WakaWaka Base10

WakaWaka is een Haarlems bedrijf dat wereldwijd producten levert en al in alle grote media werd besproken. Het bedrijf levert producten die op zonne-energie draaien en zijn daarmee onder andere goed inzetbaar in crisisgebieden of landen waar stroomtoegang niet vanzelfsprekend is. Maar ook in Nederland zijn de WakaWaka Light solar-lamp en de WakaWaka Power+-oplader handig.

© PXimport

Voor elk product dat je koopt, levert WakaWaka overigens één WakaWaka Light aan een gezin in een crisisgebied. Het jongste product, de WakaWaka Base10, werd mede gefinancierd met campagnes op zowel Kickstarter en Oneplanetcrowd. In totaal haalde het bedrijf meer dan 350 duizend dollar op om dit alles-in-één-apparaat te kunnen produceren.

De Base10 levert een batterij met een capaciteit van 10.000 mAh en twee led-lampen die je met usb-kabels via de Base10 kunt opladen. Het product heeft een groot uitklapbaar 10watt-zonnepaneel en wordt geleverd met een waterdichte tas, zodat je het overal kunt gebruiken. De Base10 kost 189 euro.

Lees verder: 5 succesvolle Nederlandse Kickstarter-projecten: deel 2

Tekst: Richard Veenstra

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten