NASA laat astronauten werken met Google Glass-achtige bril

NASA gaat een slimme bril ontwikkelen die het werk van astronauten makkelijker moet maken. De ruimtevaartorganisatie gaat samenwerken met een groep ontwikkelaars om een Google Glass-achtig project te bouwen voor ruimtevaarders, zodat zij tijdens hun werk in het ruimtestation via virtual en augmented reality extra informatie binnen te krijgen.

Dat meldt Business Wire. NASA werkt daarvoor samen met ODG (de Osterhout Design Group), die al een goede 6 jaar werkt aan een eigen slimme bril genaamd Smart Glasses.
 

Handen vrij

Hoewel slimme brillen als Google Glass hier maar moeilijk van de grond komen, ziet NASA wel degelijk voordelen voor astronauten. Die moeten in de ruimte bijzonder geconcentreerd werken, waarbij één foutje duur en gevaarlijk kan zijn. Wanneer ruimtevaarders hun handen vrij hebben tijdens het werk, scheelt dat bovendien veel tijd - ook die is in de ruimte erg kostbaar.

Ouderwets

Via de bril kunnen de astronauten extra informatie krijgen over het werk waar ze mee bezig zijn - denk aan een handleiding van een instrument waarmee ze werken. Die informatie staat nu vaak nog gewoon in papieren boekjes, waar je bij een probleem handmatig door moet bladeren. Voor iets futuristisch als ruimtevaart is die aanpak niet bepaald progressief te noemen.

Op dit moment werkt ODG nog aan toepassingen voor de bril. Later dit jaar moeten de eerste astronauten met de bril gaan trainen. Dat gebeurt voorlopig alleen nog op aarde, in een groot zwembad dat wordt gebruikt om ruimtereizen mee te simuleren.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: nasa, augmented reality, astronauten, slimme bril