}
abonneren

Microsoft reageert op aantijgingen omtrent privacy-opties Windows 10

Microsoft heeft voor het eerst openbaar gereageerd op de manier waarop het bedrijf data verzamelt in Windows 10. Het bedrijf lag onder vuur vanwege het verzamelen van gebruiks- en apparaatgegevens.

Microsoft reageert in een blogpost over de manier waarop de gegevens worden verzameld. Het bedrijf vermeldt dat de data die wordt verzameld, is geanonimiseerd. Onder de verzamelde data is onder meer het apparaat-id, type apparaat en crashgegevens van vastgelopen applicaties opgenomen.

In de blogpost haalt Microsoft een voorbeeld aan, waarbij verzamelde data zou hebben geholpen bij het crashen van Windows 10 met een bepaald stuurprogramma van Nvidia. Dankzij de verstuurde data van de crash - waarbij de computer automatisch werd herstart - kon Microsoft snel met een oplossing komen.

Persoonlijke gegevens

Toch kan Microsoft ook persoonlijke data ontvangen van gebruikers. Dat is voornamelijk het geval bij apps die gepersonaliseerd zijn, bijvoorbeeld een app waarin je je nieuwsvoorkeuren hebt opgegeven. Door het gebruik van zo'n app geef je Microsoft toestemming om persoonlijke data te ontvangen en kunnen zij je van specifieke informatie voorzien.

Microsoft benadrukt verder dat - in tegenstelling tot andere 'platformen', waarmee het bedrijf hint naar Google - geen advertenties aan gebruikers toont aan de hand van de inhoud van e-mailberichten of andere communicatieplatformen van Windows 10, zoals de ingebouwde Facebook- en Twitter-app.

Screenshots

Wanneer een crashrapport wordt aangemaakt, kan Microsoft op het moment van de crash screenshots verzamelen van de huidige status van de computer. Daarbij kan onbedoeld persoonlijke data worden meegestuurd, bijvoorbeeld van een brief die je op dat moment aan het bewerken bent.

> Lees hier hoe je de privacy-instellingen van Windows 10 wijzigt

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Privacy

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI