Is het goed dat Nintendo achter rom-makers aangaat?

© yu_photo - stock.adobe.com

Is het goed dat Nintendo achter rom-makers aangaat?

Geplaatst: 30 mei 2019 - 06:30

Aangepast: 18 oktober 2023 - 15:49

Rens Blom

Nintendo eist dat aanbieders van roms stoppen en wil miljoenen dollars schadevergoeding wegens inbreuk op het auteursrecht. De websites en rom-makers zeggen dat ze de games enkel beschikbaar stellen zodat hobbyisten ze nog kunnen spelen. Staat Nintendo in zijn recht? We vroegen het vier experts.

Jacco Peek, redacteur bij InsideGamer

nintendo roms

© PXimport

“Ja, want roms zijn simpelweg een vorm van illegaal downloaden. Zeker nu NES-games beschikbaar zijn op de Nintendo Switch, is het begrijpelijk dat Nintendo zijn software beschermt door dergelijke websites aan te pakken. Illegaal downloaden, ook al zijn de games decennia oud, blijft schadelijk voor de industrie."

"De enige manier waarop roms van positieve invloed zijn op het gamelandschap, is voor het behoud van oude games. Door de jaren heen zijn enkele titels zo zeldzaam geworden dat roms de enige manier zijn om het origineel te spelen. Zo downloadde Nintendo ooit zelf de rom van Super Mario Bros voor eigen verkoop.”

Patrick Dankers, redacteur bij NintendoReporters.nl

nintendo roms

© PXimport

“Ja, Nintendo kan niet anders. Rom-makers zorgen voor verveelvoudiging van games terwijl er geen verdiensten zijn voor de ontwikkelaars. Dat is schadelijk voor de markt, want zonder verkopen is er geen (of minder) omzet. Zonder omzet komen er wellicht geen nieuwe games meer. En zonder nieuwe games houden ontwikkelaars mogelijk op te bestaan."

"Zonder ontwikkelaars zullen consoles het lastiger krijgen. Ondersteun ontwikkelaars daarom door games ‘gewoon’ legaal te kopen. Let wel: Nintendo zelf kan ook nog het nodige doen. Volg bijvoorbeeld Steam, waarbij een fysieke aankoop ook een digitale versie betekent. Dan zullen mensen ook minder snel naar andere middelen grijpen.”

Menno Weij, advocaat bij Solv Advocaten

nintendo roms

© PXimport

“Nee. Ik begrijp Nintendo, het staat in zijn recht. Het probleem is namelijk dat de hobbyisten (illegale) kopieën aanbieden. Ze maken van één spel dus meerdere kopieën. Voor die meerdere kopieën is toestemming vereist van Nintendo als (auteurs-)rechthebbende op de spelletjes. Maar ik heb sympathie voor de hobbyisten."

"Dus mijn tip: bied de oorspronkelijke versies aan, of zorg dat je maximaal één kopie verhandelt. Anders gezegd, laat niet meerdere kopieën dan de originelen ontstaan. De handel in tweedehands software is sinds een uitspraak uit 2012 van de hoogste rechter in Europa toegestaan. Vandaar mijn advies aan de hobbyisten, baseer je verdienmodel daarop!”

Wietse van Bruggen, oprichter Gamegeschiedenis.nl

nintendo roms

© PXimport

“Nee, Netflix- of Spotify-achtige legale alternatieven ontbreken. Ik heb overigens weinig sympathie voor die romsites die via advertenties inkomsten genereerden, en Nintendo heeft uiteraard het recht zijn intellectueel eigendom te beschermen. Nintendo heeft echter jarenlang de emulatie/rom-community in een slecht daglicht geplaatst, terwijl Nintendo er nu zelf de vruchten van plukt."

"De NES/SNES miniconsoles waren nooit zo populair geweest als de community niet sinds de jaren 90 met passie de oude games toegankelijk had gehouden. Het overgrote deel van games voor die consoles is nog steeds niet op een legale manier te spelen. Algemeen gezien gaat de game-industrie slecht om met zijn geschiedenis.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten