Hoe het in 2020 verder moet met Huawei's ambitie

© PXimport

Hoe het in 2020 verder moet met Huawei's ambitie

Geplaatst: 15 januari 2020 - 12:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:59

Laura Jenny

Het imperium dat Huawei heette, begint langzaam weg te kwijnen onder de druk van de Amerikaanse overheid. Het bedrijf blijft strijdlustig, maar de invloed die Google-apps hebben op de telefoonverkopen van de Chinese telefoonmaker blijken immens groot. Datzelfde kan echter gezegd worden over de ambitie van Huawei, dat in 2019 op het punt stond om de grootste telefoonmaker van de wereld te zijn. Hoe moet het nu met al die plannen?

Menig Nederlander heeft een Huawei P20, Mate 20 of P30. Het zijn toestellen die tot de betere klasse behoren en ze gingen als warme broodjes over de toonbank bij telefoonwinkels. Toestellen die weinig last lijken te hebben van de vele spionageverhalen die de ronde doen over Huawei. Totdat de Amerikaanse overheid zich ermee bemoeit, want als in mei 2019 een handelsverbod wordt opgelegd, dan wordt de wereld zenuwachtig. En Huawei, dat denkt daardoor zo’n 10 miljard dollar te hebben misgelopen.

Het handelsverbod betekent dat Google geen diensten meer mag leveren aan Huawei. Huawei kan hierdoor geen telefoons meer maken waarop bijvoorbeeld Google Maps of Gmail worden aangeboden. De hele Play Store is eruit. En dat maakt Huawei-telefoons toch ineens een stuk minder interessant. Huawei besluit dan ook meer druk te leggen op de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem: Harmony OS.

Huawei P40

Nu is het begin 2020 en is de vraag wat er aan Huawei-telefoons aankomt. Logischerwijs zouden in maart de Huawei P40 en P40 Pro moeten worden aangekondigd, maar blijven dit wel Android-smartphones en zo ja, hoe goed worden deze verkocht zonder Google-producten erop? Volgens de geruchten komt die telefoon er inderdaad wel dit jaar, en wordt deze wereldwijd uitgegeven (in tegenstelling tot de Mate 30 die door alle problemen met de Amerikaanse overheid een erg rommelige release kende).

Anders is dat er mogelijk helemaal geen Android op staat. Volgens geruchten wordt dit de eerste telefoon met dat zelfontwikkelde Harmony OS. Maar het kan ook zijn dat Huawei weer met Google mag handelen tegen die tijd. Het verbod geldt tot 16 februari 2020 en kan worden verlengd, maar het kan dus ook aflopen. Iets dat niet aannemelijk is, want half december heeft de Amerikaanse regering nog regelgeving van kracht gemaakt die de overheid verbiedt om Huawei-apparaten te kopen.

Zweven op eerdere toestemming

Een andere veelgehoorde optie is dat Huawei een eerder verkregen toestemming gebruikt om een ietwat vernieuwde versie van een oud toestel te maken. Dat zou kunnen, dat er een soort P30 II verschijnt. De P30 heeft ooit alle toestemmingen gekregen om Android en Google Apps op de P30 te zetten. Mogelijk kan het de aanpassingen zodanig klein maken in een nieuw toestel, dat van diezelfde toestemming gebruik kan worden gemaakt om toch een smartphone te presenteren die zowel Android als Google-diensten biedt.

Wat Huawei ook doet, het is een feit dat het sowieso aan de bak moet gaan met Harmony OS. Het idee van Huawei is dan ook om in ieder geval de Huawei Mobile Services uit te breiden. Deze moeten een alternatief bieden voor Google Mobile Services. Er zijn nu 14 diensten van Huawei Mobile Services, waaronder cloud-opslag, mobiel betalen en sociale mogelijkheden. Iets dat ook belangrijk kan zijn voor Huawei’s vouwbare telefoon, de Mate X, waarvan we meer denken te horen in 2020. Het apparaat is inmiddels al maanden uit in China.

Huawei 5G

Naast smartphones is Huawei een voorloper in 5G. Ook in Nederland wordt van 5G-infrastructuur gebruikgemaakt van de Chinese telefoonmaker, hoewel hieraan wel restricties zijn opgelegd door de overheid. Huawei ziet echter ook veel landen van Huawei’s 5G afzien. Australië bijvoorbeeld, en dat zou volgens de Chinezen zo’n 1.500 banen kosten.

In China gaat het Huawei makkelijker af, omdat daar geen wantrouwen is en er qua smartphones minder wordt geleund op Google. Er wordt zelfs gezegd dat de Chinese overheid Huawei enorm sponsort, wat bijdraagt aan groei van het bedrijf. Zo rapporteerde Huawei in het derde kwartaal van 2019 een groei in het aantal telefoonverkopen (66,9 miljoen stuks in totaal). Dat de overheid hier iets mee te maken zou hebben, dat wordt door Huawei ontkent.

Eén ding is zeker. Huawei heeft in 2020 echter een zwaar jaar voor de deur staan, dat zelfs al zou Trump van gedachte veranderen, alsnog een enorme strijd wordt voor het bedrijf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten