Google maakt deep learning-algoritme Tensor Flow open source

Google maakt zijn slimme zelflerende software Tensor Flow open source. Iedereen kan vanaf nu het deep learning-algoritme gebruiken dat de zoekgigant ook inzet om concepten te herkennen in emails, foto's en dergelijke.

De laatste jaren is Tensor Flow en andere deep learning een belangrijk deel van Googles werk geworden - veel meer dan de 'simpele' zoekopdrachten waarmee het websites indexeert. Het bedrijf maakt de achterliggende code nu openbaar zodat het van andere ontwikkelaars kan leren om Tensor Flow slimmer te maken.

Slim leren

Deep Learning, of Machine Learning, is een technologie waarmee Google objecten op een slimme manier kan indexeren en categoriseren. De techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt in Google Photos, zodat het algoritme kan zien wat voor objecten of zelfs mensen op de foto staan. Hoe meer er wordt geïndexeerd, hoe sneller het netwerk zichzelf nieuwe concepten aanleert.

Google-diensten

Google gebruikt het algoritme ook om spraakopdrachten te herkennen via Google Now en Translate, en om emails te analyseren in Gmail en Inbox, om zo te kunnen zien waar een tekst over gaat zodat daar een slim antwoord op kan komen of de emails automatisch gecategoriseerd worden.

Opvolger

Het algoritme dat daaraan hangt heet Tensor Flow, de tweede generatie van Googles zelfontworpen deep-learning-mechanisme. Tensor Flow is de opvolger van DistBelief, Googles eerste neurale netwerk. Dat was echter een stuk minder snel dan Tensor Flow.

Hoewel Tensor Flow in C++ is opgebouwd, kan de AI ook worden geprogrammeerd in Python. Google hoopt daarnaast dat ontwikkelaars de taal 'omzetten' naar bijvoorbeeld Java of Objective C.

Geen concurrentie

Het lijkt een vreemde keus dat Google één van zijn uniekste en waardevolste producten nu gratis weggeeft aan de hele wereld, maar het bedrijf heeft zichzelf ietwat ingedekt. Tensor Flow is namelijk maar op één computer tegelijk te gebruiken, en hoewel die computer meerdere CPU's mag hebben kan een netwerk van computers het algoritme niet gebruiken. Daardoor kunnen bedrijven het algoritme niet gebruiken om hun eigen software te maken - die macht blijft bij Google.

Google maakt het slimme algoritme om openbaar zodat andere ontwikkelaars het slimmer kunnen maken. Hoe meer mensen sleutelen aan het systeem, hoe beter dat wordt in het herkennen van zoektermen en objecten.

Open source

Bovendien, erkent Google, zit er ook een wat nostalgische kant aan het project. Tensor Flow en andere deep learning-algoritmes zijn geboren vanuit een open-source-community, en daar wil Google naar terug. "Veel van de oude producten zijn te specifiek op Googles producten gericht, maar we willen terug naar de basis waarin software gedeeld wordt met andere ontwikkelaars", zegt één van de ontwerpers van het algoritme.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten