Gezonder leven doe je met hulp van deze slimme gadgets

© PXimport

Gezonder leven doe je met hulp van deze slimme gadgets

Geplaatst: 1 december 2021 - 08:19

Aangepast: 25 november 2022 - 11:18

Rens Blom

Met uiteenlopende soorten consumentenelektronica kun je je mentale en fysieke gezondheid goed in de gaten houden én verbeteren. Wil je gezonder leven, dan kunnen slimme apparaten in allerlei soorten en maten daarbij helpen. We maken een selectie.

Natuurlijk kan technologie er niet voor zorgen dát je elke dag de beste versie van jezelf bent, maar de apparaten in dit artikel kunnen jou hier wel bij helpen. Bijvoorbeeld door je beter te helpen slapen, de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren en je inzicht te geven in je lichaam. 

Er zijn heel veel soorten gadgets die op dit soort vlakken kunnen helpen. In dit overzichtsartikel vind je tien producten van bekende fabrikanten, die de nadruk leggen op verschillende gezondheidsaspecten. We laten fitnesstrackers en smartwatches dit keer even buiten beschouwing.

Slimmer poetsen met Lebooo Smart Sonic-tandenborstel

 

© PXimport

Slimme tandenborstels zijn aan een gestage opmars bezig. Onder meer Oral-B en Philips verkopen – uitstekende – elektrische tandenborstels met een bijbehorende app die laat zien hoe goed (of slecht) je poetst. Het pijnpunt van deze tandenborstels zit ‘m in de prijs van 299 euro. In Nederland blijken maar weinig mensen bereid om zoveel voor een tandenborstel te betalen. Opzetborstels zijn ook duur.

Huawei biedt een interessant alternatief aan in de vorm van de Lebooo Smart Sonic-tandenborstel. Die is met 70 euro veel vriendelijker geprijsd en komt ook met een Android-app. De iOS-app is onbruikbaar. De tandenborstel werkt ook zonder app. Gekoppeld aan de app (via bluetooth) krijg je een poetsinstructie die je kunt volgen om er zeker van te zijn dat je je hele gebit poetst. De Huawei-tandenborstel herkent niet welk deel je poetst – iets wat de tandenborstels van Oral-B en Philips wel doen. Wel krijg je een poetsscore te zien. 

Huaweis tandenborstel biedt een opvallend lange accuduur van bijna drie maanden. De tandenborstel heeft meerdere poetsstanden. Opzetborstels kosten 10 euro per stuk, wat minder is dan gebruikelijk. Huawei raadt aan de opzetborstel elk kwartaal te vervangen.

Slimmer wegen met Withings Body+

 

© PXimport

Er zijn allerlei slimme weegschalen te koop om je lichaamsgewicht in de gaten te houden. De Withings Body+ is waarschijnlijk het slimste model van dit moment. Deze weegschaal is te koop in het zwart en wit en kost 85 euro. Het apparaat is tot 100 gram nauwkeurig en werkt op vier AAA-batterijen die tot anderhalf jaar meegaan. 

De weegschaal werkt via wifi met een gratis Withings Health Mate-app (Android en iOS) en kan automatisch tot maximaal acht personen herkennen. Je gewicht zie je op een interactieve tijdlijn terug in deze app. Interessant is dat de weegschaal ook allerlei andere gegevens meet. De Body+ registreert je botmassa, de hoeveelheid water in je lichaam, je vetmassa en spiermassa. Ook deze informatie vind je in de app, die ook een BMI-score geeft. 

De weegschaal heeft een schermpje dat de belangrijkste informatie inclusief eenvoudige tijdlijn toont. De Health Mate-app is te koppelen aan meer dan honderd andere apps, waaronder Fitbit, Google Fit, Apple Health, Strava en RunKeeper. De weegschaal heeft ook drie speciale modi voor zwangere vrouwen, baby’s en echte atleten. Ook kun je een streefgewicht instellen.

Slaap meten met Google Nest Hub (gen 2)

 

© PXimport

De Google Nest Hub (tweede generatie) is een slimme luidspreker met 7inch-lcd-scherm. Deze opvolger van de Nest Hub uit 2018 kost 99 euro en is te koop in twee kleuren. De belangrijkste vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger is de geïntegreerde Soli-radarchip gecombineerd met slimme software. 

Als je deze Nest Hub met het scherm naar je toe op je nachtkastje zet, kan hij je slaapgedrag contactloos bijhouden en je ‘s ochtends gedetailleerde informatie tonen. Je ziet dan onder meer hoelang je geslapen hebt, wanneer je onrustig of diep sliep, of je snurkte of hoestte en hoe warm het in je slaapkamer was. De meting gaat via de radar die je beweging inclusief je ademhalingsfrequentie detecteert. Onafhankelijke reviews wijzen uit dat de Nest Hub dit accuraat genoeg doet. 

Een aandachtspunt is de privacy: je vertrouwt Google je slaapdata toe. Houd er ook rekening mee dat het inzien van je slaapgegevens tot 2022 gratis is, maar daarna een nog onbekend maandbedrag gaat kosten. Ten opzichte van de originele Nest Hub voegt de tweede generatie ook ondersteuning voor het Thread-protocol toe en is de luidspreker krachtiger.

Beter slapen met Bose Sleepbuds II

 

© PXimport

Bose verkoopt speciale oordopjes voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen. Deze Sleepbuds II zijn de opvolgers van de originele Sleepbuds van een paar jaar geleden en zijn op diverse manieren verbeterd. De oordopjes zijn compact en passen volledig in je oorschelp. Ze werken samen met de Bose Sleep-app, waarin je ontspannende geluiden kiest die vervolgens uit de oordopjes klinken. 

Goed om te weten is dat deze oordopjes geen geluid uit externe bronnen als Spotify of een podcast-app kan afspelen. In de Bose Sleep-app kun je kiezen uit meer dan vijftig typen geluiden, van de branding van de zee en een regenbui tot abstracte geluiden ontwikkeld door slaapexperts. Er zijn ook speciale geluiden die omgevingsgeluiden als een snurkende partner, de tv van de buren en voorbijgaande auto’s moeten tegengaan. 

Interessant is dat je ook een wekker kunt instellen, zodat de oordopjes je subtiel wakker maken. De Bose Sleepbuds II gaan tot tien uur mee op een acculading en laden nog drie keer op in het meegeleverde opbergdoosje. Dat doosje laadt vervolgens op via de usb-poort. Je kunt de Sleepbuds II kopen voor 270 euro.

Luchtkwaliteit meten met Airthings View Plus

 

© PXimport

Heb jij een idee hoe (on)gezond de lucht in je huis of kantoor is? De Airthings View Plus laat het zien. Deze luchtkwaliteitmeter heeft uiteenlopende sensoren en kan na een paar dagen kalibreren aangeven hoe de luchtkwaliteit in de kamer is waar het apparaat staat of hangt. De View Plus meet de CO2-waarde, PM2.5-waarde, Radon-waarde en waarde van VOC (vluchtige organische stoffen). Daarnaast registreert het apparaat de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. 

De belangrijkste informatie zie je terug op het zwart-witschermpje. Uitgebreide statistieken vind je in de gratis Airthings-app (Android en iOS). De View Plus is via wifi verbonden met deze app. Je kunt de statistieken ook (ingelogd) op de Airthings-website bekijken. Airthings biedt koppelingen aan met de spraakassistenten Google Assistent en Amazon Alexa en met automatiseringsplatform IFTTT. 

De View Plus heeft een accuduur van maximaal twee jaar, maar kan ook permanent met het stopcontact verbonden blijven via een usb-kabel. Het apparaat kan dienen als hub voor bluetooth-Airthings-luchtmeters (die een hub vereisen om de wifi-functionaliteit te activeren). De Airthings-app geeft advies om de luchtkwaliteit te verbeteren. De View Plus is namelijk enkel de boodschapper en kost 299 euro.

Dood bacteriën met Samsung ITFIT UV Sterilizer

 

© PXimport

Veel apparaten die je de hele dag door gebruikt, bevatten allerlei soorten bacteriën. Uv-licht doodt bijna al deze bacteriën, maar heb jij een uv-reiniger thuis liggen? Juist. Samsung is één van de bekende bedrijven die hier verandering in wil brengen met de ITFIT UV Sterilizer. Dit is een compacte, draadloze uv-reiniger die groot genoeg is om een 6,8inch-smartphone te herbergen. 

Leg het apparaat in het doosje, doe de deksel dicht en wacht tien minuten om de Sterilizer zijn werk te laten doen. In de boven- en onderkant van het doosje zit een uv-lamp, die volgens Samsung samen tot 99 procent van de bacteriën doden. In het doosje is ook een draadloze Qi-oplader van 10 watt gebouwd, die je smartphone, oordopjes of andere apparaat kan opladen tijdens het reinigen. 

De ITFIT UV Sterilizer weegt 369 gram, meet 23 bij 13,3 bij 5 centimeter en is te koop in het wit. Samsung benadrukt dat het apparaat niet alleen elektronica kan reinigen, maar allerlei soorten producten. Het bedrijf adverteert bijvoorbeeld met een mondkapje en bril. De ITFIT UV Sterilizer heeft een adviesprijs van 60 euro maar is bij veel bekende (web)winkels te koop voor minder dan 30 euro.

Slimmer lucht verversen met Dyson Pure Hot+Cool Link

 

© PXimport

De Dyson Pure Hot+Cool Link is een bijzonder apparaat. Het is namelijk een drie-in-een-product met een ingebouwde ventilator, verwarmingsfunctie en luchtreiniger. Dit alles verpakt in het kenmerkende moderne Dyson-ontwerp in de kleur zilver. De Pure Hot+Cool Link is te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening en de Dyson Link-app. In deze app pas je onder andere de instellingen van het apparaat aan, zie je de actuele luchtkwaliteit in de kamer en check je hoelang je de HEPA-filter nog kunt gebruiken. 

Eens in de zoveel tijd moet je de filter namelijk vervangen – hoe vaak hangt vooral af van hoe intensief het apparaat je kamer reinigt. De Pure Hot+Cool Link heeft een automatische stand om allergenen, stof en andere viezigheid op te zuigen. Daarnaast kun je het apparaat dus gebruiken als ventilator en elektrische kachel. De luchtstroom kan in een bredere straal of recht naar voren – afhankelijk van wat jij wilt. 

Op moment van schrijven vraagt Dyson 450 euro voor de Pure Hot+Cool Link. Voor hetzelfde bedrag kun je ook de Dyson Pure Cool Link kopen, een groter model met krachtigere ventilatorfunctie, maar zonder verwarmingsstand.

Temperatuur meten 2.0 met Withings Thermo

 

© PXimport

Wie had dit tien jaar geleden verwacht: vandaag de dag kun je zelfs slimme thermometers kopen. Eén van de bekendste modellen is van Withings en draagt de makkelijke naam Thermo. Je betaalt er op moment van schrijven zo’n 85 euro voor. Dat is veel geld voor een contactloze digitale thermometer, want een traditioneel exemplaar kost zo’n 30 euro. 

De Withings Thermo heeft ingebouwde bluetooth- en wifi-functionaliteit en werkt met een gratis app (Android en iOS). Daarin zie je een tijdlijn met de temperatuurmetingen, eventueel aangevuld met symptomen en ingenomen medicijnen. Je kunt ook herinneringen in de app instellen, zodat je niet vergeet je eigen of iemands temperatuur op te nemen. 

De app kan van maximaal acht gebruikers de gegevens bewaren. Je houdt de thermometer vlak voor je voorhoofd om de temperatuur op te meten en ziet het cijfer op het schermpje van de thermometer. Een kleurindicator geeft aan of de temperatuur normaal, verhoogd of te hoog is – afhankelijk van de persoon. De thermometer werkt op twee AAA-batterijen en zou een accuduur van maximaal twee jaar hebben. Je kunt de batterijen zelf vervangen.

Slimmer glucosewaarden meten met Freestyle Libre 2

 

© PXimport

Wie diabetes heeft en meerdere keren per dag insuline nodig heeft, wil continu op de hoogte zijn van zijn of haar glucosewaarde. Er zijn steeds meer slimme oplossingen om de glucosewaarde nauwkeurig en pijnloos te meten. Zo kun je een sensor van Freestyle Libre met ingebouwde NFC-chip aan je bovenarm bevestigen en de glucosewaarde uitlezen door je smartphone (met NFC-chip) drie seconden tegen de Freestyle Libre 2-sensor te houden. Dit werkt ook als je een trui of dunnere jas aan hebt. 

De waarde zie je terug in de bijbehorende app, die veel statistieken geeft, zoals een tijdlijn. De sensor zelf kan geprogrammeerd worden met alarmen voor een te lage of te hoge glucosewaarde. Dit alarm krijg je pas na een scan. De waterdichte sensor heeft een levensduur van maximaal veertien dagen. Daarna haal je hem van je arm en vervang je hem door een nieuwe, die je eenvoudig weer koppelt aan de app. 

Houd er rekening mee dat de Freestyle Libre 2 specifieke beperkingen heeft, waardoor hij niet voor alle diabetespatiënten geschikt is. Er zijn ook andere typen sensoren die vergelijkbaar werken.

Conclusie

Als de producten in dit artikel één ding duidelijk maken, is het dat je consumentenelektronica op allerlei manieren kunt gebruiken om je beter bewust te worden van je mentale en fysieke gezondheid. Welke producten het best bij jou passen, verschilt echt per persoon. De één wil zoveel mogelijk inzicht in zijn lichaam en woning, terwijl een ander terughoudender is in het delen van medische data met apps.

Weer een ander zal het slimme element van sommige producten overbodig of geldklopperij vinden. In dat geval kun je ook een niet-slimme uitvoering van het product kopen, zeker als het gaat om iets eenvoudigs als een thermometer of weegschaal. Er is dus voor iedereen iets te kiezen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten