De Intel Compute Stick is een complete pc op een stickie

De Intel Compute Stick is een kleine hdmi-stick die van ieder beeldscherm een volwaardige computer kan maken. Je kunt je voorstellen dat je zo'n apparaat voor veel verschillende dingen kunt gebruiken. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt met zo'n kleine mini-pc, en geven we een korte review van wat we van het apparaat vinden.

  Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

 

Met Windows of Linux

 


Er is een versie met Ubuntu en een versie met Windows. Kortom: voor iedereen een geschikt model.

De Intel Compute Stick komt in een tweetal varianten. Er zijn modellen met Linux Ubuntu en Windows 10. De Linux-versie heeft 1 GB geheugen en 8 GB opslag, bij Windows is dat 2 GB geheugen en 32 GB opslag. De interne opslag is uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Prijzen liggen rond de 129 euro. Houdt er bij de Compute Stick wel rekening mee dat er geen bekabelde netwerkverbinding mogelijk is en dat je nog wat extra’s erbij moet aanschaffen. Denk aan een toetsenbord en muis en voor het gemak een usb-hub om wat meer apparatuur aan te sluiten.

 

Voor wie of wat?

 

 

De Compute Stick is vrij compact met een lengte van ongeveer 10cm.

De Compute Stick is een apparaat met een duidelijke focus. Het is geen krachtpatser die zwaar grafisch werk kan doen. Of games kan renderen in full hd. Ondanks dat het een quadcore is. De Compute Stick is een ultrazuinige micro-computer voor wie bijvoorbeeld een tv wil omtoveren tot een smart-tv. Of een oplossing voor wie op een eenvoudige manier wil tekstverwerken en surfen. We zetten vier secenario’s uiteen waarbij de Compute Stick goed tot zijn recht komt. Daarbij vertellen we wat er nodig is om het voor elkaar te krijgen. We sluiten af met een test van de Compute Stick.
 

1. Compute Stick als mediacenter

De Compute Stick kan gemakkelijk media streamen. Ook full HD video. Zorg echter voor degelijke wifi-ontvangst.

Deze mini-computer is in te zetten als mediacenter. In principe is daar weinig voor nodig. Echter zijn er wel een paar aandachtspunten. Allereerst kan het interessant zijn om de stick te ‘hacken’ en er Kodibuntu op te zetten. Dat is mogelijk, maar het kan wel zo zijn dat het moeite kost om wifi aan de praat te krijgen. De drivers zijn beschikbaar op de website van Intel. Wellicht is het een goed idee om eerst een ‘live boot’ te maken om eerst een en ander te testen. Je kunt ook gewoon Kodi als pakket onder Windows installeren. Dat werkt ook uitstekend. Full-hd-video spelen is geen enkel probleem met deze stick. Kodi is inmiddels zo geoptimaliseerd dat het ook supersnel draait op minder krachtige hardware.

Het prettige aan Kodi zijn de talloze, gratis add-ons die je vanuit de bibliotheek kunt installeren staan. Je kunt via het add-on menu interessante zaken toevoegen. Denk aan: Qobuz-streaming, NPO Gemist, RTL XL, Tidal, ondertiteling-functies en ga zo maar door. Kortom: je past het pakket geheel naar wens aan.

Tevens is het een interessante optie om JRiver te gebruiken. Dit is een betaald pakket dat nog meer mogelijkheden biedt dan Kodi, zoals het besturen van diverse (upnp-)zones vanuit de desktop-interface. En dat kan Kodi (nog) niet. Ook JRiver draait bijzonder prettig op de Compute Stick.

Video streaming in hoge resolutie is geen enkel probleem. Waar je wel even rekening mee moet houden, is de wifi-ontvangst. De Compute Stick is wifi-n compatible, maar de antenne is niet de beste die we kennen. Bovendien zit er maar één antenne in de stick verwerkt. Kortom: zorg voor een degelijke router en/of access point voordat je video gaat streamen.
 

2. Portable computer

De Compute Stick is gemakkelijk mee te nemen. Immers: het apparaatje weegt vrijwel niets en past in elke tv of monitor met hdmi-poort. Het enige dat je nodig hebt is een 5 volt-, 2 ampère-voeding (10 watt), maar die is meegeleverd. Wil je dus een vrij breed inzetbare en vooral goedkope computer voor demo’s en presentaties, dan zou de Intel Compute Stick nog best eens een optie kunnen zijn. Met name in combinatie met de Remote Keyboard App (Android en iOS komt) wordt het zeer interessant.
 

3. Studiemaatje


Als je de stick gaat gebruiken voor studie of andere huislijke zaken: uitbreiding van het opslaggeheugen is dan wel een must.

Energie en geld besparen. Wie wil dat nu niet? Wie een gezin met schoolgaande kinderen heeft, weet hoeveel je kwijt bent voor de benodigdheden, zoals een laptop. En die zijn zeker niet goedkoop. Een oplossing zou kunnen zijn dat ieder kind gewoon een Intel Compute Stick meeneemt naar school. Even aansluiten op de monitor, usb-hubje eraan met een toetsenbord en muis en klaar is Kees. De opslagcapaciteit is uitbreidbaar met een micro-sd kaartje en grotere zaken kunnen naar een netwerk-schijf of een externe usb-schijf.

Deze oplossing kan ook interessant zijn voor (basis)scholen zelf. Immers: desktop-pc’s en NUC’s zijn veelal een stuk prijziger. En ze gebruiken vaak ook meer energie dan de Intel Compute Stick. Kortom: voor scholen die aan vernieuwing toe zijn, een goedkope oplossing zoeken en alleen maar lichtere applicaties draaien, kan de Compute Stick een oplossing bieden.

Bovendien scheelt het ook een wirwar aan kabels, waardoor alles ook veel beter te beheren is. Compute Sticks komen in een Linux en een Windows-variant. Voor de meeste toepassingen is de Windows-variant een betere keuze, omdat er meer software voor beschikbaar is. Wordt er alleen online gewerkt, dan kun je makkelijk af met de Linux-variant. Echter: voor de Windows-versie van de Compute Stick is meer opslagcapaciteit en werkgeheugen beschikbaar. Voor de rest is de hardware overigens gelijk.

 

4. Allemansvriendje

Als jij en je gezin niet veel meer doen op een computer dan wat internetten, af en toe een online game spelen, teksten tikken of YouTube-video’s kijken, dan heb je daar geen zware desktop-pc voor nodig. Een instap-NUC of Compute Stick kan dat ook prima afhandelen. We raden in dit geval wel aan om te investeren in een goede, gevoede usb-hub, een degelijk 5 GHz draadloos toetsenbord en wat extra opslag via micro-sd. De Compute Stick heeft slechts 32 GB interne opslag en dat zit natuurlijk al vrij snel vol.

De reden dat we een draadloos toetsenbord en muis op 5 GHz aanraden, is vanwege interferentie met de wifi-module. De meeste merken werken met een receiver op 2,4 GHz en hoewel het niet hoeft te storen, is het wel mogelijk. Kies dus voor zekerheid en ga voor een model met een 5 GHz-receiver. We hebben wat standaard-applicaties getest op de Compute Stick en eigenlijk werkt alles wel prima. Als je echter veel applicaties open laat staan, kan het geheugen vollopen, waardoor de Compute Stick het wat zwaarder krijgt.

 

 

 

Test Intel Compute Stick

 

 


De Compute Stick kan vrijwel alles, maar zware applicaties is niet zijn sterkste kant, en ook kan de wifi beter.

We hebben van Intel de Windows 10-versie van de Compute Stick in handen gekregen. In het kleine doosje zit natuurlijk de Compute Stick (ongeveer tien centimeter lang, één centimeter dik en vier centimeter breed), een adapter voor de voeding (5 volt, 2 ampère) en een set stekkers voor de verschillende stopcontacten .

Als we de stick voor het eerst in de tv doen, het draadloze toetsenbord verbinden met de usb-dongle en de stick opstarten, krijgen we netjes de installatie van Windows 10 in beeld. We doorlopen alle stappen en staan binnen ongeveer 30 minuten op de desktop. Werken op de Compute Stick gaat prima zolang we niet teveel tegelijk doen. Als we heen en weer willen schakelen tussen MS Office, de Edge-browser en bijvoorbeeld de Explorer om wat uit te pakken, geeft de Compute Stick er een beetje de brui aan. Dat heeft voornamelijk te maken met het werkgeheugen van 2 GB en de Atom-processor.

Alhoewel de processor een quadcore-model is met een boost tot bijna 1,9 GHz, blijft het natuurlijk wel een energiezuinige variant van de Atom. Het is een model dat compleet gefinetuned is voor een zo laag mogelijk energieverbruik. En dat is te merken. Met name bij zware taken als een rar- of zipbestand uitpakken. Dat kost veel processorkracht. Net als het installeren van grotere softwarepakketten. Het is absoluut niet te vergelijken met een zogenoemd out-of-order model uit de Pentium- of Core-reeks. Die beschikken over veel meer spierballen, ook bij een gelijke kloksnelheid van 1,9 GHz zoals die van de Compute Stick. Iets om rekening mee te houden.

Maar wie de Compute Stick met een beetje respect behandelt, zal merken dat veel dagelijkse taken gewoon prima uit te voeren zijn. Full-hd-video afspelen, internetten, tekstverwerken en eenvoudige online spellen spelen gaat prima. En dat is best een prestatie gezien het formaat en het feit dat er een volwaardige Windows-versie op de Compute Stick draait.

 

Wifi

Knap ook is dat de Compute Stick ook vrij stil blijft onder belasting, maar de stick is wel voorzien van een ventilator. Die slaaf af en toe wel aan, maar vervelend is het echt nooit. De fan ruist wat, maar er is geen irritante zoem of hard geblaas. Mede door deze stille werking is de Compute Stick ook echt geschikt om als htpc- of smart home-apparaatje dienst te doen. Dan even over de netwerkprestaties van de Compute Stick: die biedt alleen draadloos lan, geen bekabelde optie. Nu zou dat niet echt een probleem zijn, ware het niet dat de wifi niet van bijzonder goede kwaliteit is. We krijgen een doorvoersnelheid van ongeveer drie tot vier MB/s. Op een referentielaptop is dat minimaal 1,5 MB/s hoger.

 

 

 

Conclusie

Het is knap hoe Intel een quadcore Atom, 2 GB werkgeheugen, 32 GB opslag, wifi en een koelsysteem in één hdmi-stick heeft gekregen. En hoewel het geen beest van een pc is – dat kan ook bijna niet op deze form factor – is er prima op te werken. Dagelijkse taken en media-streaming gaat gewoon goed. Wel met een kanttekening; de wifi moet van uitstekende kwaliteit zijn en een usb-hub met externe voeding is bijna noodzaak.

 

 

Geschreven door: partner op

Category: Algemeen

Tags: streaming, intel, partner, mediacenter, media center, media streaming, intel compute stick