De geschiedenis en toekomst van LEGO Technic

Wist je dat technisch LEGO in eerste instantie Radar heette? Inmiddels kennen we het al decennialang als LEGO Technic. Deze volgende stap voor LEGO was destijds revolutionair. We hebben het over het jaar 1977. Hoe is het de reeks verder gegaan en hoe ziet de toekomst er uit?

Het idee van LEGO is simpel: plastic blokjes in diverse kleuren die allemaal op elkaar geklikt kunnen worden, zodat je oneindig veel bouwwerken kunt maken. Technisch LEGO doet daar nog een schepje bovenop, door elektriciteit toe te voegen waardoor LEGO-sets uit zichzelf kunnen bewegen. Dat niet alleen, vaak zien de sets er ook wat technischer uit met veel gaatjes erin en tandwielachtige vormen. En vaak kun je met één doos twee of drie sets bouwen, in plaats van slechts één.

Om het geheel van energie te voorzien, wordt meestal gebruikgemaakt van batterijen. Al zijn er ook sets die werken met een transformator. Eerst was dat 4,5 volt, maar later werd dat 9 volt en er zijn ook elektromotoren van 12 volt. Dat het met elektriciteit werkt, maakt het wel wat moeilijkere LEGO om te bouwen, wat natuurlijk een gat in de markt was. Hierdoor was het voor bijvoorbeeld tieners nog steeds cool om met LEGO bezig te zijn. De sets zijn vaak mooie auto’s, werktuigen en andere voertuigen, die met hun industriële uiterlijk goed bij elkaar passen.

Van bolletjes naar pinnetjes

In het jaar 2000 is er een enorme verschuiving geweest binnen technisch LEGO. Vanaf toen werd er namelijk een andere constructiemethode geïntroduceerd waarbij er niet per se traditionele LEGO-bolletjes nodig waren om mee te bouwen. Die nieuwe manier van bouwen draaide juist meer om pinnetjes die de set wat dynamischer maken. Het nadeel ervan is dat je daardoor goed moet bedenken wat je er uiteindelijk mee wil maken, want je ziet niet zo een-twee-drie wat iets wordt zodra je begint. Je maakt deze sets vanaf het midden naar buiten, terwijl dat met de oude manier niet altijd het geval was.

Hoewel de sets voornamelijk bestonden uit voertuigen, waren er ook Technic Figures. Deze werden geïntroduceerd in 1986, maar LEGO is er in 2001 mee gestopt na 27 verschillende varianten te hebben gemaakt. Die Technic Figures waren LEGO-poppetjes die groter waren dan gewone LEGO-poppetjes en die meer gewrichten hebben, waardoor ze hun ellebogen en knieën konden bewegen. Het voordeel is dat ze zowel op technische als gewone blokjes kunnen worden geklikt. LEGO heeft nooit aangegeven waarom het met deze figuren is gestopt.

lego technic

© PXimport

Volvo Concept Wheel Loader ZEUX

Een aantal bijzondere sets binnen LEGO Technic zijn de Bugatti Chiron (42083), een 1:8-schaalmodel van de echte auto met schakelen en een 16 volt-motortje. Recentelijk is er een speciale Volvo Concept Wheel Loader ZEUX-set aan de familie toegevoegd, die alvast een inkijkje in de toekomst geeft. Dit autonome voertuig is voorzien van camera’s om te kunnen rijden en er zijn sensoren die een echte zelfrijdende Volvo-auto ook zou hebben, waarmee onder andere mensen kunnen worden gezien.

Wat de toekomst van technisch LEGO zal brengen, dat is sowieso meer camera’s en autonome voertuigen. Het is immers ook wat de toekomst van automotive in de echte wereld zal brengen. Daarnaast heeft LEGO de wens uitgesproken om grotendeels duurzaam te produceren in 2030, waardoor ook technische LEGO binnenkort waarschijnlijk wordt gemaakt van op plant gebaseerde blokjes.

Naast technisch LEGO is er inmiddels een nog nieuwere lijn met technologisch geavanceerde LEGO. Deze lijn heet Mindstorms. Hoewel het veelal gebruikmaakt van Technic-stukjes, ligt de nadruk hierin op het bouwen en programmeren van robots. Of de Bucket Wheel Excavator/graafmachine (42055), die met een kleine 4.000 stukjes een van de grootste LEGO Technic-sets is aller tijden. Hij is dan ook 71 centimeter groot.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten