De eindeloze mogelijkheden van NFC belicht

mogelijkheden van NFC
Of je nu een betaling wilt doen met je pinpas of met je telefoon, er wordt uiteindelijk gebruikgemaakt van dezelfde technologie. Dankzij NFC hoef je je telefoon of pinpas maar een paar millimeter boven het pinapparaat te laten zweven om te betalen. Welke mogelijkheden van NFC zijn nog meer denkbaar?

NFC staat voor Near Field Communication en dat betekent dat twee chips dicht bij elkaar moeten worden gehouden om contact te maken. Daarna pas gebeurt er iets. Bijvoorbeeld in het geval van een toegangskaartje voor een festival: de chip wordt gelezen en daardoor kan worden bepaald of je met die kaart recht hebt op toegang. De chips verbruiken nagenoeg geen stroom, waardoor ze zeer geschikt zijn om op langere termijn te gebruiken.

NFC wordt al grootschalig ingezet in onder andere openbaar vervoerskaarten, betaalpassen enzovoort. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden te bedenken voor deze effectieve manier van communiceren, die al dan niet al bestaan. Zo heeft SAS Scandinavian AIrlines de Smart Pass, een NFC-tag die je op je telefoon doet en waarmee je je boarding pass kunt tonen, maar bijvoorbeeld ook je frequent flyer-programma voor toegang tot de lounge.

Voor advertenties en winkels

Als je in een café naar de wc gaat, dan kan het zijn dat je in het hokje tegen een advertentie aankijkt met een grijze voelbare stip erbij. Scan deze met je telefoon en waarschijnlijk opent zich dan meer informatie op basis van die advertentie die je net zag hangen. In die grijze stip zit een NFC-chip en als je deze scant met je smartphone - die ook van NFC voorzien is -, kan de uitbater van die chip op de advertentie je tonen wat hij of zij maar wil.

Stel dat je een partyposter ziet hangen en na de scan van de chip opent er op je telefoon een filmpje met de aftermovie van dat feest vorig jaar, dan kan dat je veel meer inspireren om naar dat feestje te gaan dan met stilstaand beeld alleen. Er zijn nog veel meer marketingdoeleinden te bedenken, zo heeft Four Levent een manchetknoop ontwikkeld met een NFC-chip. Scan je die, dan krijg je korting in de winkel. Je kunt zoiets bijvoorbeeld ook als relatiegeschenk weggeven. Als deze gescand wordt, dan gaat hij naar jouw internetpagina.

mogelijkheden van NFC

Een ander voorbeeld dan. Stel dat je geen zin hebt om die kleine lettertjes te lezen op een product in de supermarkt. Als elk schap een NFC-chip heeft die je met je telefoon kunt scannen voor meer informatie, dan kun je daarop beter weergeven wat vaak maar priegelig op de verpakking staat.

Je zou NFC in een winkel ook kunnen inzetten voor bijvoorbeeld koppeltjes die gaan trouwen en een verlanglijst willen maken. Even de telefoon houden voor het kaartje bij het product en het wordt op de verlanglijst gezet.

Verzin het zelf

Je kunt zelf gemakkelijk een doosje NFC-stickers kopen, die je overal kunt plakken en zelf kunt programmeren. Je kunt een NFC-chip op je nachtkastje doen, waarbij je telefoon op stil gaat zodra je hem langs die chip haalt, of je programmeert je wifi-naam en wachtwoord erin, zodat gasten alleen hun telefoon langs het chipje hoeven te halen om op je wifi te kunnen. Of je stelt hem zo in dat je telefoon automatisch 20 minuten aftelt zodra je hem langs de chip op je oven haalt, zodat je zeker weet dat je favoriete ovensnack perfect is gebakken. Of je stelt je telefoon zo in dat je per se naar de nfc-chip moet lopen om je wekker uit te zetten. Als je daar niet goed wakker van wordt…

Er zijn een heleboel toepassingen voor NFC te bedenken. Juist omdat je met behulp van apps zoals Trigger nfc-chips zo kunt programmeren dat ze bepaalde handelingen kunnen starten op je telefoon, is het aantal opties slechts gelimiteerd aan jouw fantasie. En vooruit, die communicatie moet wel ‘near field’ blijven, waardoor er aan elke actie altijd een moment vooraf moet gaan waarop de chips elkaar treffen.

Het is in ieder geval een heel goedkope en makkelijke manier om je leven nog comfortabeler te maken, al is het wel aan te raden altijd rekening te houden met de veiligheid. Een NFC-chip kan namelijk zorgen dat je telefoon iets doet zonder dat je daar eerst toestemming voor geeft. Het is grappig om bij je vrienden via de NFC-chip een raar filmpje op hun telefoon te starten, maar houd er rekening mee dat - zeker gezien de discussies rondom privacy - niet iedereen daar altijd de humor van zal inzien.

Geschreven door: Laura Kempenaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: NFC, Programmeren