De beste slimme thermostaten op een rij

beste slimme thermostaten

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
Een slimme thermostaat is continu verbonden met je thuisnetwerk. Op die manier reguleer je de boel op afstand en stel je voor iedere kamer mogelijk zelfs een andere temperatuur in. Wat zijn de beste slimme thermostaten van dit moment? We zetten zeven modellen op een rij.

Bijna alle moderne slimme thermostaten kunnen zowel met aan/uit- als modulerende ketels overweg. Een modulerende cv-ketel heeft de voorkeur, want dit type voert de watertemperatuur geleidelijk naar behoefte op. Nagenoeg alle modulerende thermostaten gebruiken het universele OpenTherm-protocol, maar helaas kunnen niet alle cv-ketels daarmee overweg. Bepaalde fabrikanten ontwikkelen namelijk eigen protocollen die vooral werken met hun eigen modulerende thermostaten.

Het alternatief is een thermostaat met aan/uit-­verbinding. Ingeschakeld staat de brander voluit aan; zodra de juiste temperatuur is bereikt, schakelt het verwarmingssysteem de brander weer uit. Dit alles-of-niets-­principe resulteert doorgaans in een hoger energieverbruik vergeleken met modulerende systemen.

Wie in iedere ruimte de temperatuur afzonderlijk wil regelen, heeft een zogeheten zoneringsysteem nodig. Dan heb je voor de kamers extra (slimme) thermostaatkranen voor de radiator nodig. Zo’n radiatorkraan draait zichzelf open of dicht. In deze IJzerwaren zoomen we bij iedere slimme thermostaat in op de extra functies van producten, zoals geofencing en ondersteuning voor domoticasystemen.

Nest Learning Thermostat V3 - Draadloos en zelflerend

beste slimme thermostaten

De Nest Learning Thermostat V3 vormt met alle cv-ketels een goede match. Net als de meeste producten kan deze thermostaat zowel met aan/uit- als modulerende cv-ketels overweg, waarbij het systeem het OpenTherm-protocol ondersteunt.

Naast de thermostaat levert de fabrikant een ketelmodule mee die opdrachten rechtstreeks (of via een verdeeldoos) aan het nabijgelegen verwarmingssysteem doorgeeft. De communicatie met de thermostaat verloopt draadloos via een eigen 2,4GHz-verbinding, al kun je ook de bestaande thermostaatdraden gebruiken. Voor de stroomvoorziening gebruik je een laagspanningsdraad of de aanwezige lithium-accu.

De thermostaat bevestig je normaliter aan de muur, maar er is optioneel ook een tafelstandaard verkrijgbaar. Het ronde lcd-scherm heeft 480 × 480 pixels en een diameter van 5,3 centimeter. Via de geïntegreerde bewegingssensor gaat het display automatisch aan, waarbij het apparaat naast de temperatuur ook een weersvoorspelling en tijdsaanduiding laat zien.

Door de ring rondom het scherm naar links of rechts te draaien, regel je de temperatuur. Uiteraard kan dat ook via de app, de webinterface of zelfs automatisch. De Learning Thermostat V3 is namelijk zelflerend en programmeert zichzelf desgewenst op basis van allerlei sensoren en je locatie. Dit Nest-product ondersteunt zoneregeling, maar hiervoor heb je in iedere ruimte een aparte thermostaat nodig. De ronde behuizing is in verschillende kleuren verkrijgbaar, namelijk zwart, zilver, wit en koper.

Honeywell Lyric T6 - Betaalbare thermostaat

beste slimme thermostaten

Als je niet overdreven veel geld voor een slimme thermostaat wilt betalen, is de Honeywell T6 wellicht een interessante optie. De vierkante behuizing monteer je rechtstreeks op de muur via de bestaande tweedraadsverbinding. Het scherm heeft verder weinig om het lijf en licht na aanraking op. Indien de Lyric T6 met een draadloos netwerk is verbonden, stel je met de app de temperatuur in. Dat kan ook automatisch via geofencing, waarbij de thermostaat rekening houdt met je actuele locatie.

Als alternatief kun je ook een klokprogramma instellen. Handig is dat je dit product eventueel laat samenwerken met gekoppelde diensten, zoals Apple HomeKit en IFTTT. Vakantiegangers geven precies aan wanneer ze afwezig zijn, waarna de slimme thermostaat bij thuiskomst het reguliere klokprogramma weer oppakt.

Op de website kun je het merk en type van jouw cv-ketel opgeven, waarbij er relevante aansluitinformatie verschijnt. Zo heb je voor gebruik van het OpenThem-protocol soms een aparte module van de cv-ketelfabrikant nodig. Naast modulerende cv-ketels werkt de Lyric T6 ook samen met oudere verwarmingssystemen volgens het aan/uit-principe.

Honeywell levert een aparte ketelmodule mee die als communicatiebrug tussen de thermostaat en het verwarmingssysteem fungeert. Een minpunt is dat deze slimme thermostaat geen zoneregeling ondersteunt. Onder de productnaam T6R is er ook een draadloze variant verkrijgbaar, die je met de tafelstandaard overal kunt neerzetten.

Eneco Toon - Maandelijkse kosten

beste slimme thermostaten

De Eneco Toon is nogal een vreemde eend in de bijt. Naast de aanschafprijs van 275 euro betaal je voor de slimme functies van deze thermostaat ook nog eens maandelijks 4,50 euro aan abonnementskosten. Sluit je een vierjarig energiecontract bij Eneco af, dan hoef je de aanschafprijs voor de Toon overigens niet te betalen.

Naast de gebruikelijke verbinding met een ketelmodule staat deze thermostaat desgewenst ook in contact met een (slimme) energiemeter. De informatie van deze meters gebruikt de Toon om het actuele en historische energieverbruik inzichtelijk te maken. Op het aanwezige 7inch-scherm (800 × 480 pixels) is verder ook het weerbericht te zien.

Via een bekabelde aansluiting verbind je de thermostaat met het thuisnetwerk, waarna je een mobiele app gebruikt om het verwarmingssysteem aan te sturen. In deze app bedien je eventueel ook geschikte slimme rookmelders, stekkers en Philips Hue-lampen. Programmeren van de temperatuur gebeurt aan de hand van een klokprogramma. Het apparaat bevat zelflerende functies en weet na een tijdje hoelang de verwarmingsinstallatie nodig heeft om de kamer op temperatuur te krijgen.

Verder is er een vakantiestand beschikbaar om onnodige stookkosten te voorkomen. De montage is vanwege de koppeling met energiemeters iets lastiger vergeleken met andere slimme thermostaten. Om die reden stuurt Eneco kosteloos een monteur langs. Eneco Toon werkt samen met aan/uit- en modulerende OpenTherm-ketels. Voor stadsverwarming is het product ongeschikt.

Tado Slimme Thermostaat – Starterskit v3

beste slimme thermostaten

Tado is alweer bij de derde generatie van zijn slimme thermostaat aanbeland. Een belangrijke vernieuwing is ondersteuning voor Apple HomeKit, zodat je de verwarming rechtstreeks vanuit iOS kunt bedienen. Uiteraard gebruik je hiervoor net zo gemakkelijk de eigen app van de Duitse fabrikant. Daarnaast kan de apparatuur ook overweg met IFTTT.

Via een klokprogramma stel je de temperatuur voor de hele week in of je gebruikt de geofencing-functie voor automatische aansturing. Handig is dat de thermostaat rekening houdt met de weersverwachting. Gaat bijvoorbeeld de zon schijnen, dan wordt de verwarming lager gezet.

Het product is geschikt voor zo’n beetje alle cv-ketels, waarbij er in tegenstelling tot de eerder besproken slimme thermostaten geen ketelmodule is bijgesloten. Je sluit de thermostaat met de bestaande thermostaatdraden rechtstreeks op de verwarmingsinstallatie aan. Indien jouw verwarmingssysteem geen thermostaat bevat, heb je voor aansluiting op de cv-ketel een extensiekit nodig van 99 euro. Hiermee creëer je een draadloze verbinding met de cv-ketel.

Voor de energievoorziening gaan er drie AAA-batterijen in de behuizing. Het product bevat verder een internetbridge voor aansluiting op de router. Via een eigen 868MHz-verbinding communiceren de internetbridge en slimme thermostaat met elkaar. De witte behuizing heeft een sober led-matrix-display waarmee je via aanraakpijlen de temperatuur instelt. Geïnteresseerden bestellen eventueel slimme thermostaatkranen (79 euro), zodat je de temperatuur per zone afzonderlijk bepaalt.

Lees hier een uitgebreidere Tado Thermostaat review.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags: iot, nest, thermostaat, honeywell, eneco