De 10 grootste tech-overnames van het decennium

Het decennium is voorbij en het is tijd voor de roaring 2020’s om van start te gaan. Ongetwijfeld zullen hierin weer grote tech-overnames plaatsvinden, net zoals de afgelopen tien jaar. Een bekende is bijvoorbeeld de overname van Twitch door Amazon in 2014 voor 970 miljoen dollar. Dat is echter een peulenschil vergeleken bij de miljarden-overnames die er ook waren.

2010 - Oracle koopt Sun Microsystems (7,4 miljard dollar)

Oracle is 42 jaar geleden opgericht. Het is vooral bekend door zijn databasesoftware, cloudsystemen en zakelijke oplossingen, waardoor je er als consument waarschijnlijk minder vaak mee in aanraking bent gekomen. Tenminste, Oracle is vaak iets dat aan de achterkant draait om juist wel iets voor consumenten mogelijk te maken. Het is een veelgekozen partner, want Oracle is een van de grootste softwarebedrijven als je kijkt naar omzet.

Die omzet geeft het bedrijf dan ook graag uit aan een goede overname. Bijvoorbeeld in 2010, toen het voor 7,4 miljard dollar Sun Microsystems kocht. Een bedrijf dat computeronderdelen verkocht, maar ook software. Het stond aan de wieg van de programmeertaal Java en het besturingssysteem Solaris.

2011 - HP koopt Autonomy (10,3 miljard dollar)

Autonomy is een interessant bedrijf in dit rijtje, want het is een Britse organisatie die producten maakt gebaseerd op onderzoek van de universiteit van Cambridge. Autonomy richtte zich vooral op big data die ongestructureerd was en was in 2010 het meest succesvolle softwarebedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Er was overigens veel kritiek op deze overname. Menig expert vindt dat HP veel te veel geld voor het bedrijf heeft neergeteld.

2011 - Microsoft koopt Skype (8,5 miljard dollar)

Skype is zo’n groot bedrijf voor videogesprekken, dat ‘skypen’ zelfs een werkwoord is geworden. Nog steeds wordt Skype veelal gebruikt voor hetzelfde doel, al is het inmiddels door de overname van Microsoft wel iets veranderd. Het is nu ook geïntegreerd als chatprogramma in Office.

2012 - Google koopt Motorola Mobility (12,5 miljard dollar)

Google heeft als miljardenbedrijf wel vaker grote acquisities gedaan, maar nooit was een aankoop van een bedrijf zo groot als in 2012, toen het Motorola Mobility kocht. Inmiddels heeft men het echter alweer laten gaan. Google heeft er in ieder geval geen winst op gemaakt. Lenovo kocht het mobilitybedrijf voor slechts 2,9 miljard dollar. '

Het is overigens geen slechte zet geweest voor Google. Google had hierdoor een groot belastingvoordeel en het had extra geld tot zijn beschikking dat nog bij Motorola op de bankrekening stond. Bovendien waren het vooral de patenten waar het Google om te doen was.

2014 - Google koopt Nest (3,2 miljard dollar)

Google is een genie als het gaat om de virtuele omgeving, maar als het gaat om hardware dan heeft het vaak wat minder geluk. Het is daarom de laatste jaren vooral druk doende met het kopen van bedrijven die daar wél in gespecialiseerd zijn. Zo kocht het dit jaar Fitbit voor 2,1 miljard dollar. Nest is eenzelfde verhaal, want voor 3,2 miljard dollar heeft Google een ticket naar je huis gekocht.

Zelfs de Google Home Mini is inmiddels omgedoopt tot Google Nest Mini en ook de Nest-producten voor een slimmer -en beveiligd- huis hebben tegenwoordig een Google predikaat.

 

© PXimport

2014 - Facebook koopt WhatsApp (19 miljard dollar)

In 2014 was WhatsApp al een zeer veelgebruikte app, wat verklaart waarom Facebook er zoveel dollars voor moest neertellen. WhatsApp heeft inmiddels op menig telefoon de functie van sms overgenomen, en wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld te beeldbellen of foto’s en video’s te versturen. Geen wonder dus dat het grootste social network van de wereld daar oren naar had. Niet alle klanten waren er over te spreken dat hun informatie nu naar Facebook werd doorgespeeld, maar nog steeds wordt WhatsApp volop gebruikt.

2015 - Dell koopt EMC (67 miljard dollar)

Het is een gigantische overname geweest, toen Dell EMC kocht voor 67 miljard dollar. EMC is in 1979 al gestart als bedrijf in computeropslag. In eerste instantie was dat vooral opslag van data, maar later is er ook veel meer informatiebeveiliging en cloudservice bijgekomen. Een overname die een slimme zet is geweest voor Dell, dat in een keer veel meer expertise heeft op het gebied van opslag en datamanagement.

2016 - Microsoft koopt LinkedIn (26 miljard dollar)

Er wordt vaak gesproken over de overname van LinkedIn door Microsoft. Op zich is het voor te stellen waarom een grote werkgever als de Windows-bedenker interesse zou hebben in een vacature- en banenplatform, maar waarschijnlijk was het Microsoft vooral om heel andere dingen te doen. Zo is de uitvinder van LinkedIn, Reid Hoffman, inmiddels toegetreden tot de board of directors van Microsoft. Het zal niet zo zijn dat Microsoft voor hem alleen 26 miljard wilde neertellen, maar net als bij de patenten van Motorola is het zeker niet altijd het hoofdproduct waar het bij een overname om draait

2018 - IBM koopt Red Hat (33,4 miljard dollar)

IBM is altijd een innovator geweest op IT-gebied. Dat deed het met de oude supercomputer Watson, maar nog steeds met de meer virtueel geworden Watson. Hierdoor kunnen mensen in de cloud enorme databases inladen en snel bepaalde gegevens uit data inzichtelijk krijgen. IBM was heel bekend van desktops en van laptops, vaak draaiend op Windows. Door de aankoop van Red Hat toont het bedrijf dat het toekomst ziet in open source.

2018 - AT&T koopt Time Warner (108,7 miljard dollar)

Hoewel dit een overname is die voornamelijk in Amerika merkbaar is, en die ook zeer aanschuurt tegen entertainment, hoort deze toch thuis in de lijst. Time Warner is een bedrijf dat al vaker bijna is verkocht, tot de telecomprovider AT&T het aanschafte voor het gigantische bedrag van 108,7 miljard dollar. Het maakte het reeds grote AT&T nog machtiger. Het kon nu zoveel entertainmentcontent voor zichzelf houden, dat mensen wel klant moesten worden als ze een specifieke serie of film willen zien die alleen bij AT&T beschikbaar is.

Aan de andere kant is dat nu eenmaal hoe streamingdiensten werken en wat juist hun kracht is. Het heeft AT&T veel tijd en veel doorlichtingen gekost om Time Warner te kunnen kopen, maar het is inmiddels eindelijk gelukt. Time Warner is omgevormd naar WarnerMedia en heeft een nieuwe bedrijfsvorm gekregen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten