Beste smart-tv's van het moment: Deze topmodellen zijn een kijkje waard

© PXimport

Beste smart-tv's van het moment: Deze topmodellen zijn een kijkje waard

Geplaatst: 22 juli 2021 - 06:30

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Maikel Dijkhuizen

Het afgelopen jaar vlogen nieuwe televisies de winkels uit. Niet zo gek wanneer je je bedenkt hoeveel we door lockdowns tegen wil en dank aan de buis gekluisterd waren. Ben je zelf nog op zoek naar de beste smart-tv? We stellen vijf uiteenlopende modellen aan je voor.

LG, Panasonic, Sony en Philips voorzien hun topmodellen van een oledpaneel, terwijl Samsung nog altijd vasthoudt aan ledschermen. Overigens heeft de Koreaanse fabrikant daar met de term qled zijn eigen marketingterm voor bedacht. Dit is in feite een regulier ledpaneel met als verschil dat er in het scherm een speciale folielaag met minuscule kristallen is aangebracht. Vergeleken met veel conventionele ledtelevisies zijn de zwartwaarden van qledtelevisies beter, terwijl dat niet ten koste gaat van een hoge helderheid.

De meeste televisiefabrikanten kiezen dus voor de relatief dure schermtechniek oled. Gunstig voor de consument, want dankzij de concurrentie zijn oled-tv’s steeds betaalbaarder. Een oledpaneel bevat geen achtergrondverlichting. Iedere pixel (diode) is namelijk zelf een afzonderlijke lichtbron. Dat biedt allerlei voordelen, zoals diepzwarte contrasten en natuurgetrouwe kleuren. Wel is oled gevoelig voor inbranden. Naast verschillen in schermtechniek valt er ook op het gebied van beeldformaat, aansluitingen en functionaliteit genoeg te kiezen.

We behandelen tv's van vijf merken die tot de top behoren. Het zijn daardoor weliswaar niet de goedkoopste modellen, maar hebben wel een hoop moois te bieden. 

Samsung QLED 65Q95T

 

© PXimport

De Samsung 65Q95T is weliswaar een 2020-model, maar deze luxe smart-tv is nog bij een heleboel verkoopadressen verkrijgbaar. Mooi meegenomen is dat (web)winkels momenteel niet de hoofdprijs vragen.

Een belangrijk speerpunt is de meegeleverde One Connect Box. Dit kastje bevat alle gangbare aansluitingen, zoals vier HDMI-poorten, twee usb-aansluitingen, ethernet en een CI+-kaartslot. Hierbij loopt er vanaf de Connect Box alleen een transparante kabel naar het 65inch-scherm. Kortom, er zijn niet allerlei lelijke snoeren zichtbaar.

In combinatie met de los verkrijgbare No Gap Wall Mount lukt het om de 65Q95T strak tegen een wand te bevestigen. Als alternatief levert Samsung een smalle voet mee voor plaatsing op een meubel.

Het scherm ondersteunt een beeldfrequentie van 100 Hz en een resolutie van 3840 × 2160 pixels. De beeldbuis kan hierbij HDR10+-content verwerken, maar opvallend genoeg ontbreekt er ondersteuning voor Dolby Vision. Een handige functie is dat deze smart-tv de helderheid afstemt op het omgevingslicht. Overdag zijn de beelden hierdoor extra helder.

Onder de noemer Tizen beheert Samsung een eigen smartplatform waarin alle bekende apps beschikbaar zijn. De compacte afstandsbediening bevat knoppen voor Netflix en Amazon Prime Video. Naast het hier besproken 65inch-model is dit type ook in de formaten 55, 75 en 85 inch verkrijgbaar.

Panasonic TX-55JZW2004

 

© PXimport

De JZ2000-serie is de nieuwe toplijn van Panasonic en de TX-55JZW2004 is daar een exponent van. Op het moment van schrijven is dit model nog niet verkrijgbaar, maar daar komt snel verandering in.

Aan de onderzijde is een soundbar met acht actieve audiodrivers verwerkt. Het totale uitgangsvermogen bedraagt 125 watt. Dit geïntegreerde audiosysteem kan onder meer films met een Dolby Atmos-geluidsspoor verwerken. Hiervoor zijn bepaalde audiodrivers naar de zijkanten en boven gericht.

Het oledpaneel ondersteunt de weergave van 4K-beelden, waarbij de beeldbuis populaire HDR-formaten als HDR10+ en Dolby Vision IQ niet schuwt. De genoemde HDR-indelingen passen de beeldweergave op het aanwezige kamerlicht aan. Het Japanse merk claimt dat de TX-55JZW2004 in vergelijking met reguliere oled-tv’s een hogere helderheid haalt.

Vermeldingswaardig is verder de zogeheten Filmmakermodus. Met deze instelling past de smart-tv zaken als contrast, framesnelheid, kleurenweergave en beeldverhouding aan zoals de regisseur dat oorspronkelijk bedoeld heeft. Daarnaast detecteert de slimme beeldprocessor om welke videocontent het gaat, zoals films, concerten of sportwedstrijden. Het toestel kiest vervolgens automatisch de juiste beeldinstellingen.

De TX-55JZW2004 profileert zich nadrukkelijk als metgezel voor nextgen-spelcomputers. Zo is de inputlag volgens Panasonic een stuk lager dan bij modellen van de voorgaande HZ2000-serie en bevat het toestel vier HDMI 2.1-poorten met een maximale framesnelheid van 120 beelden per seconde. De JZ2000-serie komt in de formaten 55 en 65 inch op de markt.

Philips 65OLED935/12

 

© PXimport

De voet van deze 65OLED935/12 bestaat uit een soundbar. Hiervoor riep Philips de hulp in van het Britse speakermerk Bowers & Wilkins. De tweeter is in het midden prominent aanwezig, zodat dialogen goed verstaanbaar zijn. In totaal bedraagt het uitgangsvermogen 70 watt. Het audiosysteem kan onder meer videobeelden met een Dolby Atmos-, Dolby Digital- en DTS-HD-geluidsspoor verwerken. Op de ‘on top’-tweeter na zijn alle drivers achter Kvadrat-luidsprekerstof gehuisvest.

Naast de soundbar heeft de 65OLED935/12 met zijn Ambilight-verlichting nog een interessante eigenschap. Meerdere ledlampjes projecteren overeenkomstige kleuren van de tv-beelden op de achterliggende wand.

Zoals je van een 65inch-televisie in deze prijsklasse mag verwachten, ondersteunt het oledpaneel een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Verder is de tv compatibel met HDR10+ en Dolby Vison. Voor het smartplatform doet Philips een beroep op Android TV. Dankzij 16 GB intern flashgeheugen kunnen gebruikers apps installeren zoals Amazon Prime Video, Videoland en Netflix.

Voor het koppelen van externe videobronnen staan er vier HDMI-poorten met ARC-ondersteuning paraat. Philips levert een uitgebreide afstandsbediening met verlichte toetsen mee, al kunnen kijkers de smart-tv ook via spraak aansturen. Ondersteuning voor Google Assistent is namelijk geïntegreerd. Handig is dat je via de beeldbuis eventueel andere geschikte smart home-apparaten kunt aansturen.

LG OLED55CX6LA

 

© PXimport

Oledtelevisies daalden de afgelopen jaren sterk in prijs. Zo kost de breed verkrijgbare LG OLED55CX6LA bij de meeste (web)winkels 1.199 euro. Natuurlijk is dat nog altijd veel geld, maar een jaar of vier geleden betaalde je voor een oled-tv van dit kaliber al gauw ergens tussen de twee- en drieduizend euro. LG levert bij dit praktisch randloze model een brede voet mee, al kunnen gebruikers het toestel met een geschikte vesa-wandbeugel ook ophangen.

De gewaardeerde Alpha 9-beeldprocessor van de derde generatie is verantwoordelijk voor de videoprestaties. Net zoals we eerder bij de Panasonic-televisie zagen, is er een heuse filmmakermodus aanwezig. Volgens LG kijk je met deze instelling naar films en series zoals ze door de makers bedoeld zijn. 

Daarnaast ondersteunt de 4K-televisie Dolby Vision IQ, waarbij de beeldinstellingen automatisch worden afgestemd op het aanwezige omgevingslicht. Ondanks de dunne behuizing kan de beeldbuis films met een Dolby Atmos-audiospoor verwerken.

Andere interessante extra’s zijn de spraakgestuurde bediening van smart home-apparaten binnen het thuisnetwerk en een oogcomfortmodus met minder blauw licht. Gamers hebben baat bij de vier aanwezige HDMI2.1-poorten, lage inputlag en snelle reactietijd van één milliseconde.

Tot slot zijn in het webOS-smartplatform alle bekende apps beschikbaar, waaronder NLZiet, Videoland, Netflix en Apple TV+. Naast het hier besproken 55inch-model is deze smart-tv ook in de formaten 65 en 77 inch verkrijgbaar.

Sony XR-83A90J

 

© PXimport

Wie een omvangrijke oled-tv zoekt, is bij de kersverse A90J-serie van Sony aan het juiste adres. Het Japanse concern brengt dit model namelijk in de formaten 55, 65 én 83 inch op de markt. Op het moment van schrijven is de A90J-serie nog niet verkrijgbaar, maar daar komt als het goed is snel verandering in. Verwacht wel een stevig prijskaartje van rond de achtduizend euro voor het 83inch-model. Oledtechnologie is nu eenmaal prijzig.

Opvallend is dat je de voetjes zowel onder als naast de 4K-televisie kunt monteren. Vind je die voetjes maar niks, dan is er ook een specifieke muurbeugel verkrijgbaar.

Onder de motorkap zorgt de zogeheten Cognitive Processor XR voor de videoprestaties. Volgens Sony produceert deze beeldprocessor natuurgetrouwe kleuren met een grote variatie aan subtiele tinten. Verder zijn populaire indelingen als Dolby Atmos, HDR10 en Dolby Vision allemaal aanwezig.

Als smartplatform is Google TV actief, waarbij er 16 GB flashopslag beschikbaar is om apps te installeren. Sony werkt sowieso graag met Google-diensten samen, want de televisie is voorzien van Google Assistent en een ingebouwde Chromecast-functie. Nuttig voor als je iets vanaf een smartphone of tablet wilt streamen. Overigens kan de Sony XR-83A90J ook overweg met Apple AirPlay.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten