Amateur-astronomen leggen contact met dode satelliet

Een groep amateur-astronomen heeft een 36 jaar oude ruimtesonde weer tot leven weten te wekken. De ISEE-3-sonde van NASA zweefde al meer dan 3 decennia in een geparkeerde baan om de zon, nadat hij zijn oorspronkelijke levensduur had overschreden. Maar na een lange crowdfunding-campagne werd gisteren voor het eerst weer een signaal opgevangen van de oude satelliet.

Het project wil uiteindelijk de sonde weer terughalen naar een baan die dichter bij de aarde ligt.

Contact!

De astronomen hebben al sinds mei radio-contact met de sonde, nadat NASA hen toegang gaf tot de broncode van de instrumenten van de sonde. Daardoor konden de astronomen contact leggen met de kunstmaan.

Beweging

Nu heeft de groep ook echt beweging in de fysieke onderdelen van de sonde weten te krijgen. Dat is belangrijk, want ISEE-3 werkt alleen als hij rondjes draait. Zodra dat controleerbaar gebeurt, kunnen de hobby-astronomen de stuwraketten aanzetten om de sonde uit zijn huidige baan te halen. Uiteindelijk moet de sonde in een baan om de aarde worden gebracht.

Geparkeerd

De ISEE-3-sonde (de International Sun/Earth Explorer 3) werd in 1978 gelanceerd door het Amerikaanse ruimteagentschap om onderzoek te doen naar zonnestormen. Na 3 jaar was die missie echter voorbij, en werd de inmiddels nutteloze sonde in een baan om de zon geparkeerd. Dat gebeurt vaker met satellieten die niet meer gebruikt worden en anders overlast kunnen veroorzaken voor andere sondes.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: nasa, satelliet, ruimtevaart, isee-3