7 tekenen dat je harde schijf verouderd is

Een SSD is een ‘must have’ voor elke computer. De prijzen zijn door de jaren heen steeds verder omlaag gegaan, de opslagcapaciteit is groter geworden en de technieken steeds verder verbeterd.

De nieuwste generatie SSD’s maakt gebruik van de PCI-Express interface en het NVMe-protocol. Hierdoor neemt de SSD definitief afscheid van de techniek uit het harde schijven tijdperk. Tijd om de oude harde schijf met een moderne PCI-Express SSD te vergelijken. Er zijn nu meer dan genoeg redenen om een SSD aan te schaffen. 

 

01 Flash geheugen is sneller dan een mechanische schijf. 

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende reden. SSD’s zijn nu eenmaal enorm veel sneller dan een harde schijf. De snelheid valt direct op als je je pc hebt voorzien van een SSD. Alles waarbij data wordt gelezen of geschreven van de SSD, gaat sneller dan de harde schijf. Als je de SSD als opstart disk hebt gebruikt, zul je merken dat de computer veel sneller opstart. Bij alledaags gebruik van de pc merk je dat alles sneller gaat: het opstarten van software, kopiëren van bestanden en het comprimeren van bestanden.  

 

Harde schijven zijn langzaam, doordat de lees- en schrijfarm van een magnetische disk niet meer kan doen dan op één plek lezen of schrijven. Daarnaast maakt het ook nog eens uit waar de data op de disk staat. Als de data verspreid is over de disk heeft de arm meer tijd nodig om alle data te lezen of weg te schrijven. Dit is wel te verminderen door de harde schijf te defragmenteren. Bij een SSD is dit niet nodig. Een SSD beschikt over Flash geheugen, hierdoor is alle data overal even snel te benaderen. Daarnaast kan een SSD tegelijkertijd lezen en schrijven.  

 

02 PCI-Express is sneller dan de Sata-interface. 

Deze, de vorige en ook de derde reden hebben alle drie te maken met snelheid. Naast het snelle flash geheugen maakt de nieuwste generatie SSD’s ook gebruik van een snellere interface. 

Harde schijven maken gebruik van de Sata-interface, deze bestaat al ruim 10 jaar. De 3e generatie Sata-interface heeft een bandbreedte van 600 MB/s. Dat is meer dan genoeg voor zelfs de snelste harde schijf.  

 

De nieuwste generatie SSD’s zijn de sata interface ontgroeit. De snelheid van de SSD’s is hoger dan de bandbreedte van Sata-600 kan bieden. Om die reden is er een overstap gemaakt naar de PCI-Express (PCIe) interface. In tegenstelling tot sata is PCIe bi-directioneel. Dat wil zeggen dat er in beide richtingen kan worden gelezen en geschreven. Bij de Sata-interface wordt er gelezen of geschreven, maar niet tegelijk. Aangezien het geheugen van SSD tegelijk kan lezen en schrijven, is de bi directionele eigenschap van PCIe, een welkome verbetering op de Sata-interface. 

 

De nieuwe generatie SSD’s, waaronder de Samsung 950 Pro, maken gebruik van een PCI-Express 3.0 x4 interface. Dit biedt een maximale bandbreedte van 3.9 GB/s. De snelste PCIe SSD’s halen leessnelheden tot wel 2,5 GB/s. Dat zijn weliswaar nog niet de theoretische snelheden voor PCIe 3.0 x4, maar wel al vier keer sneller dan wat sata-600 aan maximale bandbreedte heeft. 

 

O3 NVMe protocol vs AHCI protocol. 

Harde schijven maken gebruik van het AHCI-protocol. Dit is de methode waarmee het besturingssysteem de harde schijf aanstuurt en stamt uit 2004. Het AHCI-protocol was gemaakt voor conventionele harde schijven en is voor SSD’s minder geschikt. NVMe is specifiek voor SSD’s ontwikkeld en houdt ook rekening met PCIe als interface.  

Aan AHCI kleven een aantal nadelen die met NVMe worden verholpen. Zo kunnen er slechts 32 instructies tegelijkertijd naar de schijf gestuurd worden. Voor een ouderwetse harde schijf is dat genoeg, want de lees- en schrijfarm van een magnetische disk kan toch niet meer doen dan op één plek lezen of schrijven. Een SSD met een lage latency daarentegen, is juist erg geschikt op meerdere plekken tegelijk te lezen en te schrijven. Met NVMe is het mogelijk om meer dan 64.000 instructies te versturen en dit ook nog eens in 64.000 rijen.  

NVMe heeft nog meer optimalisaties, het protocol heeft een veel lagere CPU-belasting en een lagere latency. De tijd die nodig is om het geheugen te benaderen is gedaald van 6 microseconden (µs) naar 2,8 µs. 

 

04 M.2 Form factor is kleiner dan de 3,5 inch standaard 

Harde schijven zijn met een omvang van 3,5 inch groot ten opzichte van een SSD. SSD’s waren voorheen met 2,5 inch niet veel kleiner dan een harde schijf. Een 3,5 inch harde schijf is ongeveer 147 mm lang x 101,6 mm breed x 25,4 mm dik. Een 2,5 inch SSD is ongeveer 100 mm lang x 69,9 mm breed x 6,8 mm dik. Dit verschil is niet zo heel groot en daar komt nog eens bij dat er ook notebook harde schrijven verkrijgbaar zijn van 2,5 inch die dus net zo groot zijn als een SSD. 

 

Met de komst van de M.2 Form factor wordt het verschil groter. Een SSD op dit formaat is slecht 80,2 mm lang x 22,2 breed x 2,4 mm dik. Hierdoor kan hij eenvoudig in een laptop worden gemonteerd en een kleine pc bouwen is ook geen probleem. 

 

© PXimport

Een SSD met de M.2. Form factor heeft een afmeting van slechts 80 x 22 x 2,4 mm en weegt nog geen 10 gram. 

 

 

05 SSD zijn lichter dan harde schijven 

Nu volgen er nog een paar voor de hand liggende redenen waar je toch zeker bij stil kan staan. Een 3,5 inch harde schijf weegt al snel meer dan 750 gram. Een standaard 2,5 inch SSD weegt rond de 70 gram. Dit is een aanzienlijk verschil. Het verschil wordt nog groter als we naar een SSD met de M.2 form factor kijken. Die wegen nog niet eens 10 gram. 

 

 

06 SSD verbruiken minder stroom 

Een SSD verbruikt over het algemeen minder stroom dan een harde schijf. Alhoewel de verschillen met sommige harde schijven erg klein zijn. In standby modus is het verbruik minder dan 1 watt. Bij volledige belasting niet meer dan 7 watt. Het voordeel hiervan komt vooral in een laptop tot zijn recht. De accu zal tenslotte hierdoor minder snel leegraken. 

 

07 SSD maken geen geluid. 

Moderne harde schijven hebben een lage geluidsopbrengst, maar als je een snelle harde schijf wilt van 10.000 of meer toeren dan ga je hem zeker wel horen. Met een SDD heb je daar geen last van. De geluidsopbrengst is zo minimaal dat je hem nooit zult horen. 

 

Zijn er dan geen nadelen? 

Een SSD heeft zeker wel nadelen. Het flash geheugen van de SSD kan niet eindeloos worden gewist en beschreven. Door het voortdurend wissen en opnieuw beschrijven slijten de geheugencellen en worden ze op een gegeven moment onbetrouwbaar. Dit is niet direct een groot nadeel ten opzichte van een harde schijf. Een harde schijf bestaat uit bewegende delen die ook aan slijtage onderhevig zijn. Daarnaast is een harde schijf gevoelig voor schokken. Daar heeft de SSD weer geen last van. 

 

Grootste nadeel van de SSD is de prijs. De prijs per GB is bij een SSD hoger dan dat van een HDD. Bij een PCIe SDD is dit verschil nog groter. Dit nadeel weegt niet op tegen de voordelen. Tegenover de hogere prijs staan erg veel voordelen waar je geen spijt van zult krijgen.  

 

Lees verder op onze sites

Er zijn een aantal onderdelen die je absoluut goed voor elkaar moet hebben in je computer als je onbezorgd wilt gamen. Lees hier welke

Een SSD is een fraaie aanwinst in je systeem, als aanvulling op, of als vervanging van, je oude harddisk.

De resultaten bewezen: Benchmark. In deze test hebben we drie benchmarks uitgevoerd met drie schijven, de 950 Pro en 850 Evo-SSD en een traditionele harde schijf.

 

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten