5 tech-ideeën die helpen tegen zwerfafval en plastic

Steeds vaker gaat het gesprek over de plastic soup: zwerfafval dat eindigt om de nek van een zeeschildpad of in de maag van een walvis. Enerzijds ontstaat plastic met behulp van technologie, maar het kan ook worden verminderd dankzij tech.

Blockchain

De Plastic Bank geeft je blockchain-tokens in ruil voor gerecycled plastic. Hierdoor help je niet alleen het milieu, maar ook jezelf door plastic op te ruimen. De Plastic Bank richt zich op de arme gebieden ter wereld, om zo niet alleen plastic maar ook armoede te bestrijden.

Zo is er een Plastic Bank in Haïti, Indonesië, de Filipijnen en Brazilië. Er wordt gebruikgemaakt van een IBM-app om de transacties te doen, al moet het plastic natuurlijk fysiek naar die banken worden gebracht. Daar kunnen mensen meteen meer leren over hoe die blockchain werkt en hoe überhaupt een bankrekening werkt: in veel gevallen is het de eerste keer dat mensen een bankrekening hebben.

3D printen

Een groep studenten van Michigan Technology University (MTU) heeft een machine ontwikkeld die plastic pet-flesjes zo verwerkt dat deze gebruikt kunnen worden bij het 3D-printen van nieuwe dingen. Het mooie is dat het driemaal zo weinig energie gebruikt dan recyclen.

Ook in Nederland is eenzelfde soort initiatief te vinden bij de Better Future Factory Rotterdam, Perpetual Plastic is een uit afval geboren cartridge voor 3D-printers. Op Lowlands kon je bijvoorbeeld je bierbeker tot een grappig souvenir laten maken.

Brandstof

Het is ook mogelijk om van al dat plastic brandstof te maken. Gebruikt plastic wordt daarbij in kleine stukken gehakt en in een zuurstofarme kamer gestort die 400 graden Celsius wordt gemaakt. Het plastic smelt en daaruit ontstaat oliegas. Dat oliegas wordt vervolgens in een condenseringssysteem gedaan, waarna je olie hebt.

Het is niet iets om even thuis te doen, want er kunnen gevaarlijke gassen vrijkomen, maar bij sommige grote bedrijven wordt het toegepast. Er is echter, juist vanwege die gevaarlijke gassen, veel weerstand in wijken waar men een plastic-naar-brandstof-centrale wil plaatsen.

Sociale media

Technologie kan natuurlijk een heel fysieke manier zijn om iets te doen tegen de grote hoeveelheden plastic, maar het kan ook anders. Social media heeft er de afgelopen jaren al flink voor gezorgd dat mensen zich bewuster worden van de gevolgen van plastic. Denk aan de bekende foto van de schildpad met het plastic rietje in z’n neus. Of de soort Ice Bucket-challenge die nu gaande is van mensen die laten zien hoe ze met plastic bezaaide gebieden helemaal opruimen.

Een van de grootste vuisten die gemaakt moet worden tegen dat overtollige plastic, is het bewust maken van zo veel mogelijk mensen van deze problematiek en daarin is social media een heel goed kanaal gebleken.

Big data

Big data kan heel goed worden gebruikt om in kaart te brengen hoe groot het probleem is en om nog specifieker actie te ondernemen. Zo is er de e-waste monitor, waarin wordt bijgehouden welke landen er registreren wat de e-waste is. E-waste is het aantal elektrische apparaten dat door mensen niet op een juiste manier wordt weggegooid. Er schijnen minder dan 50 landen te zijn die dit netjes bijhouden, terwijl het een heel groot en belangrijk deel is van het plastic-probleem op de wereld.

Cosmetica-bedrijf Lush gebruikt big data om te bekijken welk van haar producten “naked” kan worden geproduceerd: zo heeft de organisatie harde shampoos en douchegels die geen plastic verpakking nodig hebben. Het bedrijf zegt hiermee al tientallen miljoenen plastic flessen te hebben gespaard.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten